(02-07-2026, 19:01)fire_caves napisał(a):Przytaczam oryginalny post, który komentowałem, bo w międzyczasie został przykryty przez inny(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a): Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację?Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że najwyraźniej to sklepy zdzierają z klientów, wprowadzając nowe zasady w sposób z nimi sprzeczny? To wina urzędów?
Nie do końca rozumiem jakim cudem zdziera ze mnie sklep, skoro ta opłata celna została wprowadzana przez UE i nie idzie do kieszeni sklepu, tylko UE.
Winą urzędu jest więc wprowadzenie tej opłaty, a następnie dezinformacja w postaci takich wpisów:
Krajowa Administracja Skarbowa napisał(a):Kto płaci cło?Sorry, ale jeśli to nie jest najwyższa forma kłamstwa to już nie wiem co nią jest. Cła nie płaci konsument, no chyba, że sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie, to jednak płaci
Ważne – cła nie płaci konsument. Dłużnikiem celnym będzie sprzedawca, platforma internetowa lub ich przedstawiciel zgłaszający towar do odprawy. Konsument może jednak zobaczyć wyższą cenę zakupu, jeśli sprzedawca uwzględni ten koszt w cenie lub kosztach dostawy.

Nie trzeba być Sherlockiem żeby stwierdzić, że sklep przerzuci tę opłatę na konsumenta, zwłaszcza że ona nie dotyczy wszystkich klientów, tylko tych spoza własnego kraju, a zakładam, że to jednak kupujący z danego kraju stanowią największy odsetek klientów.
Pomijam już fakt, że ogromna część informująca o wprowadzeniu tych opłat wspomina głównie o problemie małych i bardzo tanich przesyłek z chińskich platform sprzedażowych - jeśli naprawdę to było celem, to znaczy że wylano dziecko z kąpielą i ktoś po prostu koncertowo spaprał robotę. A jeśli celem jest jednak ochrona towarów z terenu UE to bardzo proszę jawnie to zakomunikować a nie zasłaniać się takimi wpisami:
European Commision napisał(a):? Moreover, last year over 60% of products bought online from non-EU platforms were found unsafe.Chyba, że naprawdę uważasz, że kupowane przeze mnie płyty 4K z UK (wyprodukowane w UE
Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.
For a safer consumer experience and fairer competition.
) lub z USA są niebezpieczne dla zdrowia
A co do wielokrotnego naliczania tej samej opłaty za produkty z tej samej pozycji taryfowej - problem polega na tym, że nawet tu można się do Amazona niestety przywalić tylko częściowo, bo wszyscy wiemy, że notorycznie Amazon lubi wysłać zamówienie z 4 przedmiotami w 3 paczkach, a to oznacza, że mają prawo pobrać tę opłatę wielokrotnie
I tu znowu dochodzimy do jednego wniosku - osoby stanowiące prawo i urzędnicy są tak oderwani od rzeczywistości, że nie zdają sobie sprawy z konsekwencji wprowadzania i realizowania wymyślanych przez siebie przepisów.EDIT:
(02-07-2026, 19:22)Mierzwiak napisał(a):Eeee, ale o co chodzi? Kto twierdzi że Wielka Brytania jest w UE?(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a): Ojtam, ojtam, przecież Komisja Europejska na swoim oficjalnym profilu napisała wyraźnie:Wielka Brytania jest w Unii Europejskiej?
European Commission napisał(a):Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.i dalej:
European Commission napisał(a):The new duty will apply per item, based on tariff classification and not quantity.
A za nimi Krajowa Administracja Skarbowa przetłumaczyła to samo na polski. Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację?![]()
Szybka symulacja w koszyku na włoskim amazonie, nic nie doliczają.
I doprecyzuj jeszcze co dokładnie symulowałeś na włoskim Amazonie, bo jestem niesłychanie ciekawy