06-07-2026, 22:02
(06-07-2026, 21:37)Kirek napisał(a):Otóż to. Dlatego właśnie mam wrażenie że tego typu wpisy to absolutnie celowa dezinformacja mająca uspokoić ludzi (których autorzy tego typu wpisów/postów uważają za idiotów): spokojnie, zapłacą sklepy/producenci, a nie Wy (to samo przerabialiśmy już przecież wiele razy będąc przekonywani, że różnego typu opłaty nie zostaną przerzucone na konsumenta) i dlatego właśnie tym bardziej mnie to denerwuje. Ale patrząc po komentarzach na platformach społecznościowych odnieśli raczej efekt odwrotny od zamierzonego(06-07-2026, 20:21)Piotrek P napisał(a): "Ważne – cła nie płaci konsument"Ten zapis, kłóci mi się z ideą tych zmian. Mam wrażenie, że one były spowodowane tym, aby konsument mniej zamawiał z Chin (w rzeczywistości z poza UE) a to można osiągnąć właśnie tylko tym, aby dla niego to było mniej opłacalne, czyli to on ma odczuć podwyżkę. Jeżeli producent/sprzedawca miałby brać to na siebie, to dlaczego ilości zamówień miałby się zmniejszyć, skoro konsument tego nie odczuje?