3 godzin(y) temu
Po pięciu latach użytkowania mojego LG B9, postanowiłem go wymienić na nowszy model. Obraz wyświetlał nadal dobry, jednak był już za mały dla mnie. Kupiłem LG B5 w 65 calach, cena 3999zł, na taki było mnie stać. Kupując B5 wiedziałem o jego ograniczeniach i liczyłem się z tym że nie będzie wielkiej poprawy jasności obrazu. Po dwóch tygodniach użytkowania myślałem, że jednak popełniłem błąd. Obraz przy materiałach w HDR i Dolby Vision w trybie "filmmaker mode" był zbyt ciemny i "wyprany" z kolorów, a na tym trybie testują ten telewizor i polecają tak oglądać filmy. Na szczęście ratunkiem okazał się tryb Kino w HDR lub Dolby Vision. Obraz jest wyraźnie jaśniejszy i żywszy, możliwe że odbiega od wzorca, ale mnie się podoba. Sceny w pełnym słońcu wyglądają jakby były w słońcu, rozbłyski, efekty świetlne itd itp.
Co ciekawe, zapytałem Chat GPT, na jakim materiale testować B5, polecił mi filmy oraz konkretne sceny, podając źródło informacji o filmach, powołał się na forum filmożercy.
Teraz jestem już zadowolony z zakupy za taką cenę, jednak w przyszłości będę celował w serię LG C lub mu konkurencyjnym. Ale to za kilka lat.
Ot taka moja historyjka. Pozdrawiam.
Co ciekawe, zapytałem Chat GPT, na jakim materiale testować B5, polecił mi filmy oraz konkretne sceny, podając źródło informacji o filmach, powołał się na forum filmożercy.
Teraz jestem już zadowolony z zakupy za taką cenę, jednak w przyszłości będę celował w serię LG C lub mu konkurencyjnym. Ale to za kilka lat.
Ot taka moja historyjka. Pozdrawiam.
LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450