04-12-2015, 11:55
Rozumiem, że chcesz się pobawić na PC.
Sam skrypt to bułka z masłem, ale najpierw trzeba trochę rzeczy doinstalować.
Napiszę Ci na przykładzie playera MPC-HC (32-bit), z którego korzystam.
Avisynth 2.6 pewnie masz zainstalowany, potrzebujesz jeszcze:
1. ffdshow tryouts (też 32 bit)
2. Filtr BlindDeHalo3
3. MaskTools2
4. RgTools (x86)
Filtry z pkt. 2,3,4 rozpakuj np. do katalogu C:\Program Files (x86)\Avisynth 2.5\Plugins\ czy gdzie tam masz zainstalowanego Avisyntha.
W MPC-HC wejdź w ustawienia (skrót klawiszowy "O"), Filtry zewnętrzne -> Dodaj filtr. Wybierz ffdshow Video Decoder i opcją po prawej stronie nadaj mu status "Preferuj".
Odpal plik video w MPC-HC który chcesz potestować, w trakcie odtwarzania kliknij PPM i w zakładce filtry powinien być aktywny ffdshow Video Decoder. Wejdź w niego, najedź na zakładkę Avisynth, w pustym polu wklej skrypt:
Oczywiście w razie potrzeby popraw ścieżki dostępu do plików masktools2.dll, RgTools.dll i BlindDeHalo3_mt2 na takie, które u Ciebie obowiązują.
Teraz zaznaczając i odznaczając zakładkę Avisynth w ffdshow włączasz/wyłączasz filtr BlindDeHalo3.
Ustawienia filtra BlindDeHalo3 możesz dowolnie konfigurować wedle gustu, standardowe ustawienia są IMO trochę za silne.
Możesz też się pobawić filtrem DeHalo_alpha, który ponoć jest lepszy, ale u mnie coś w trakcie odtwarzania brak jest płynności i audio traci synchronizację, ale może to "zasługa" Windowsa 10 na którym działam
Nic nie stoi też na przeszkodzie aby taki skrypcik wczytać np. w MeGUI, walnąć mu rekompresję i wypalić na płycie jeśli chcesz oglądać na stacjonarce.
Sam skrypt to bułka z masłem, ale najpierw trzeba trochę rzeczy doinstalować.
Napiszę Ci na przykładzie playera MPC-HC (32-bit), z którego korzystam.
Avisynth 2.6 pewnie masz zainstalowany, potrzebujesz jeszcze:
1. ffdshow tryouts (też 32 bit)
2. Filtr BlindDeHalo3
3. MaskTools2
4. RgTools (x86)
Filtry z pkt. 2,3,4 rozpakuj np. do katalogu C:\Program Files (x86)\Avisynth 2.5\Plugins\ czy gdzie tam masz zainstalowanego Avisyntha.
W MPC-HC wejdź w ustawienia (skrót klawiszowy "O"), Filtry zewnętrzne -> Dodaj filtr. Wybierz ffdshow Video Decoder i opcją po prawej stronie nadaj mu status "Preferuj".
Odpal plik video w MPC-HC który chcesz potestować, w trakcie odtwarzania kliknij PPM i w zakładce filtry powinien być aktywny ffdshow Video Decoder. Wejdź w niego, najedź na zakładkę Avisynth, w pustym polu wklej skrypt:
Kod:
LoadPlugin("C:\Program Files (x86)\Avisynth 2.5\plugins\masktools2.dll")
LoadPlugin("C:\Program Files (x86)\Avisynth 2.5\plugins\RgTools.dll")
Import("C:\Program Files (x86)\Avisynth 2.5\plugins\BlindDeHalo3_mt2.avs")
BlindDeHalo3( 3,3,125 )Oczywiście w razie potrzeby popraw ścieżki dostępu do plików masktools2.dll, RgTools.dll i BlindDeHalo3_mt2 na takie, które u Ciebie obowiązują.
Teraz zaznaczając i odznaczając zakładkę Avisynth w ffdshow włączasz/wyłączasz filtr BlindDeHalo3.
Ustawienia filtra BlindDeHalo3 możesz dowolnie konfigurować wedle gustu, standardowe ustawienia są IMO trochę za silne.
Możesz też się pobawić filtrem DeHalo_alpha, który ponoć jest lepszy, ale u mnie coś w trakcie odtwarzania brak jest płynności i audio traci synchronizację, ale może to "zasługa" Windowsa 10 na którym działam

Nic nie stoi też na przeszkodzie aby taki skrypcik wczytać np. w MeGUI, walnąć mu rekompresję i wypalić na płycie jeśli chcesz oglądać na stacjonarce.