27-12-2015, 11:22
(26-12-2015, 16:54)Szczepan600 napisał(a): Po pierwsze - Kampania "uświadamiająca" mało da i jest średnio realna. 1. Nikt w to nie zainwestuje w kraju z takim nagromadzeniem pirackiej hołoty. Zresztą nawet średnio walczą z piractwem więc co dopiero mówić o jakości medium. A by kampania dała skutek trzeba by puszczać ją od Jedynki do TVN w primetime 2. Takie kampanie były przed seansami filmów na DVD, a nawet w kinach widziałem reklamy BD... dużo dały.
Jeśli chodzi o Polskę to ogólnie racja, z tym, że wolfman nie odnosi się li tylko i wyłącznie w odniesieniu do naszego podwórka. Jego myśl przewodnia to pytanie dlaczego zagranicą ludziska przy swoich zarobkach mając do wyboru DVD lub kilka $ droższe BD częściej wybierają to pierwsze ?
Nie mam żadnych wątpliwości, że popełniono spore uchybienia jeśli chodzi o kampanię uświadamiającą i nie chodzi mi pod tym pojęciem o puszczanie reklam w TV.
Inna sprawa to product placement w filmach czy serialach, który poniekąd wpływa na nasze decyzje zakupowe. Obecnie co prawda można się natknąć, od święta bo od święta, gdy oglądany przez nas bohater ma w ręku czy na półeczce krążek Blu-ray, a nie DVD, ale tak w 2010r. czyli 5 lat po starcie nowego formatu to był przysłowiowy jednorożec.
Nawet w takich geekowskich produkcjach jak The Big Bang Theory pamiętam jak w użyciu były płyty DVD, a odtwarzacz swoją drogą był podłączany kablem composite

Cytat:Po drugie... Przyszłość. VOD i wirtualne półki to niewątpliwie skok wprzód... czy jednak wyprą fizyczny nośnik? TO ciekawe zagadnienie, które świetnie obserwuje się w świecie gier gdzie "cyfra" to norma. Jednakże nadal są pudła. Bo taka jest mentalność ludzi... KOCHAJĄ fizyczność.
Nośnik fizyczny jako taki nie zniknie z rynku, ale kwestią czasu jest zanim ilość oferowanych tytułów zostanie ograniczona - piszę o zagranicy, bo w Polsce nie ma właściwie czego ograniczać, kino mniej lub bardziej ambitne czy seriale na BD u nas nie są wydawane poza jednostkowymi przypadkami.
To zresztą już teraz się dzieje zagranicą np. nigdzie na świecie nie znajdziemy na BD większości seriali, które są w rękach FOX'a. Chcesz HD to jedyna opcja VOD, streaming... lub zatoka pirata. Takich przypadków z czasem niestety będzie coraz więcej.