30-01-2016, 21:51
Mi się trochę wydaje, że ludzie niedoceniaja blu-raya. Przeciętny Kowalski nie doświadczył na własnej skórze co to znaczy full hd (a co dopiero 4k) i bezstratne formaty dźwięku. Stąd przeświadczenie, że dvd jest wystarczająco dobrym nośnikiem. Tym bardziej, że na mniejszych ekranach i głośnikach od tv rzeczywiście ciężko pokazać przepaść jaka dzieli te standardy. Do tego dochodzi kwestia polskiego lektora lub dubbingu, który w 99% nagrywany jest w zwykłym dd czyli jak na dvd. Ja jeszcze 5 lat temu miałem tv 29" crt i o zestawach 5.1 mówiłem "bez sensu". Potem dostałem zestaw DVD 5.1 Philipsa all in one za punkty na Statoil (dużo jeździłem służbowo) i kupiłem 46" lcd. Nagle zobaczyłem inny świat. I się zaczęło. A apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dziś jest 60", zestaw złożony z komponentów dobieranych indywidualnie i już ponad 300 kupionych bd. Ale żeby być tu gdzie jestem, musiały być spełnione 3 warunki:
- najpierw los dał mi szansę wypróbowania nowej technologii i rybka polknela haczyk,
- potem musiało trafić na kogoś kto w ogóle interesuje się filmami i lubi to robić,
- a na koniec jeszcze wiadomo... aspekt finansowy czyli sprzęt, nośniki i warunki lokalowe.
Pytanie czy wszystkie trzy warunki można spełnić w każdym wypadku? Moim zdaniem rzadko. Warunek pierwszy moi znajomi spełniają podczas wizyt u mnie - już w 4 mieszkaniach stoją zestawy kupowane właśnie po zajawce u Sokala. Akurat byli to ludzie spełniający drugi i trzeci warunek. Ale są i tacy, którzy zobaczą i "mi tam wystarczy laptop i divix". Reasumując ten przydlugi wywód, żeby bd się sprzedawały, muszą dawać korzyść. Korzyść dają tym większa im lepsze zestawy nimi karmimy. A zestawy mamy wtedy, gdy spełniamy trzy warunki. Na tym forum wszyscy spełniają drugi. Z trzecim jest różnie. A i tak wszystko zaczyna się od impulsu - czyli warunku pierwszego. Takie jest prawo ekonomii.
Nie wiem czy nie poplynalem trochę :-)
Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
- najpierw los dał mi szansę wypróbowania nowej technologii i rybka polknela haczyk,
- potem musiało trafić na kogoś kto w ogóle interesuje się filmami i lubi to robić,
- a na koniec jeszcze wiadomo... aspekt finansowy czyli sprzęt, nośniki i warunki lokalowe.
Pytanie czy wszystkie trzy warunki można spełnić w każdym wypadku? Moim zdaniem rzadko. Warunek pierwszy moi znajomi spełniają podczas wizyt u mnie - już w 4 mieszkaniach stoją zestawy kupowane właśnie po zajawce u Sokala. Akurat byli to ludzie spełniający drugi i trzeci warunek. Ale są i tacy, którzy zobaczą i "mi tam wystarczy laptop i divix". Reasumując ten przydlugi wywód, żeby bd się sprzedawały, muszą dawać korzyść. Korzyść dają tym większa im lepsze zestawy nimi karmimy. A zestawy mamy wtedy, gdy spełniamy trzy warunki. Na tym forum wszyscy spełniają drugi. Z trzecim jest różnie. A i tak wszystko zaczyna się od impulsu - czyli warunku pierwszego. Takie jest prawo ekonomii.
Nie wiem czy nie poplynalem trochę :-)
Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka