(10-05-2016, 10:04)misfit napisał(a): Na wyświetlacze UHD z czasem wszyscy się przesiądziemy, czy tego chcemy czy też nie bo po prostu nie będzie innego wyboru.
Co znaczy nie będzie wyboru? Nadal możesz sobie kupić odtwarzacz VHS, walkmana czy gramofon, a przykładowe płyty winylowe przeżywają od paru lat renesans. Nikt nagle nie przestanie tworzyć innych rzeczy, bo wyszło UHD, bez jajec.
Cytat:Pozostaje pytanie ile % zdecyduje się na zakup nowego odtwarzacza - w USA pierwsze dane sprzedażowe są dużo powyżej oczekiwań i to mi daje nadzieję, że może nie będzie tak źle.
Tylko, że w USA zarabiają w dolarach i stosunek zarobków do wydatków jest tam jakieś 5 razy niższy, niż u nas - w kraju członkowskim EU, gdzie nadal nie ma Euro xD
Cytat:i to jest jeden z głównych powodów dla którego jeszcze nie wchodzę w UHD bo wiem, że za rok bym tego żałował, że nie poczekałem.
To jest właśnie to, o czym pisze. Można tak czekać do usranej śmierci. Już niby BD jest fe, bo UHD na horyzoncie. Wyjdzie to UHD i nie zapełni nawet 10% tytułów i już będzie źle, bo na horyzoncie coś znowu zacznie majaczyć. Nagle bum, 50 lat później i 30 technologii dalej masz wciąż puste półki, bo czekasz na coś lepszego
Ewentualnym wyjściem jest tylko przerzut na pliki elektroniczne, co już niektórzy czynią. W innym wypadku szkoda czasu na to samonakręcające się koło popytu.