13-05-2016, 09:38
(12-05-2016, 23:54)Mefisto napisał(a): No tak, ale ceny to jedno, a faktyczna jakość sprzętu i to jak się sprawuje, to druga sprawa. Wszyscy chyba wiemy jaki crap potrafią wcisnąć ludziom wielkie marki pod chwytliwymi hasłami.
Sugerujesz, że w TV LED FHD nie ma crapu i jest tylko wysoka półka czy jak ?

Z oczywistych względów najpopularniejsza jest niska półka i jeśli chodzi o nią chodzi to już teraz zakup TV UHD jest spokojnie do przełknięcia przez typowego Janusza i wiąże się ze stosunkowo niewielką dopłatą względem TV FHD o podobnych parametrach. Nie przeszkadza mu nawet to, że nie ma w Polsce żadnego kanału nadającego w 4K (pomijając te kilka darmowych z satelity oraz Netfliksa), sam byłem świadkiem niedawno jak sprzedawca w MM złapał jednego kupującego na youtube'a 4K

Za TV UHD HDR z sensownym kontrastem i jasnością oraz ponad 90% pokryciem DCI-P3 trzeba się trochę wykosztować, o OLED nie wspominając, ale to jest normalna kolej rzeczy. Ktoś pamięta ile kosztowały plazmy FHD 50" w 2006r. gdy startował Blu-ray ?
Cytat:Wow, widzę, że wjechałem Ci na ambicję. Serio będziesz czekał trzy lata - zakładając, że strona dalej będzie działać, a mnie nie zabiją kanibale-mordercy - żeby wytknąć mi jakąś pierdołę. Takie mam zdanie, a nie inne - nigdzie nie twierdzę, że jest niezatapialne i wierzę, że wy wiecie lepiej, także nie ma o co kruszyć kopii. Póki co 4K, jak już pisałem, interesuje mnie co najwyżej w kontekście jakichś ryjących banię epickich widowisk i to za dobre parę lat. Na razie zresztą moje koszta i tak nie uwzględniają update'u - przyjdzie na to czas, to cóż... wiem, gdzie zapytać o poradę
Zrobię to, o ile będę jeszcze o tym pamiętał, ale aby poprawić Ci humor. Z wieloma osobami była kupa śmiechu jak sobie wspominaliśmy dawne posty gdy debiutowało HD i te zarzekania co kto będzie kupował (a raczej - czego nie będzie kupował). Nie inaczej będzie w przypadku UHD.
Standardem w telewizorach będzie 4K oraz HDR i jest to kwestia nieodległej przyszłości - co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Również co do tego, że dni telewizorów FHD są policzone.
Skoro przesiadłeś się z SD na Blu-ray'a to nie widzę też powodu dla którego nie miałbyś się z czasem zainteresować UHD BD, tym bardziej gdy naocznie doświadczysz tego co w praktyce oznacza pojęcie "lepszych pikseli".