25-05-2016, 23:11
Po Deadpoolu niczego specjalnego się nie spodziewałem (ot, może będzie coś fajnego, bo materiał z Comic-Con był super), a seans kinowy tego filmu był dla mnie chyba najfajniejszym od czasu seansu Wilka z Wall Street. Po wyjściu z kina było 8/10. Jednak tę ocenę przyznałem trochę na wyrost. Powtórka 4 dni temu przypomniała, że nie wszystkie żarty się udały, a część z nich po prostu nie bawi tak samo za drugim/ kolejnym razem. Może to wina zbyt szybkiej powtórki (nie była planowana, ale dziewczyna chciała powtórzyć), a może film ma po prostu kiepski replay value. Dlatego śpię spokojnie wystawiając mocne 7 (nie toleruję połówek, ale gdybym je tolerował, ten film miałby u mnie 7,5). CW oceniam tak samo, ale brak odwagi ze strony twórców MCU i fatalne wstawienie Spider-Mana sprawiają, że Deadpoola stawiam wyżej. Apocalypse na razie ma 6, ale po powtórce może spaść o oczko, bo jak już pisałem, to jest takie pomiędzy. BvS ma 3 i zobaczymy jak wyjdzie powtórka w 3h wersji na blu.
Przypomniało mi się coś jeszcze czego nie lubię w Genezie - niekonsekwencja względem poprzednich filmów. Już TLS zaczęło mieć troszkę sprzeczności z filmami Singera (np. Bestia), ale tutaj stworzenie Wolverine'a wygląda zupełnie inaczej niż w jego snach z X2. Gdzie igły wbijane mu do głowy przez ludzi Strykera? Gdzie Stryker z bródką i w okularach? Gdzie krew na szponach podczas ucieczki? Czemu zwyczajne wyjście przez stalowe drzwi zastąpiono kiepską animacją rozcinania ich w kształt X? A potem powstało FC i już jakąkolwiek konsekwencję w serii można wywalić do kosza.
Przypomniało mi się coś jeszcze czego nie lubię w Genezie - niekonsekwencja względem poprzednich filmów. Już TLS zaczęło mieć troszkę sprzeczności z filmami Singera (np. Bestia), ale tutaj stworzenie Wolverine'a wygląda zupełnie inaczej niż w jego snach z X2. Gdzie igły wbijane mu do głowy przez ludzi Strykera? Gdzie Stryker z bródką i w okularach? Gdzie krew na szponach podczas ucieczki? Czemu zwyczajne wyjście przez stalowe drzwi zastąpiono kiepską animacją rozcinania ich w kształt X? A potem powstało FC i już jakąkolwiek konsekwencję w serii można wywalić do kosza.