15-11-2014, 20:31
(15-11-2014, 12:21)Regis napisał(a): Co jest lepszym wyborem, ktoś z Was miał do czynienia z wydaniem całej Sagi?Jeżeli jesteś ortodoksem w kwestii Star Wars to daruj sobie obecne wydanie BD. Lucas wprowadził kolejną porcję modyfikacji, z najbardziej chyba kontrowersyjnym "NO....Noooooooooooo" w jednej scenie (do znalezienia na yt). Przełknąłem to i kupiłem wydanie z UK, głównie ze względu na to, że ma ono bezstratną oryginalną ścieżkę dźwiękową. I też ze względu na to, że zapewne na BD nie uświadczymy innych wersji filmów (wydań pewnie jeszcze kilka klepną).
Ja mam tylko DVD i myślę nad upgradem :-)
Jeżeli chodzi o obraz to oryginalna trylogia wygląda naprawdę dobrze; najgorzej tak naprawdę wypadają te poprawki Lucasa, które w kilku miejscach strasznie rażą sztucznością. Z prequeli Revenge of the Sith wizualnie perełka, wcześniejsze dwie części odstają zdecydowanie in minus.
Dubbing w TAKICH filmach? Don't even get me started... Usuwanie praktycznie połowy gry aktorskiej z filmu czyli głosu i zastępowanie go jakimś marianem z reklamy tabletek przeciwbólowych. A że się ktoś namęczył przy jego nagrywaniu? Damn, autorzy Luz Marii albo Trudnych Spraw też się zapewne namęczyli, ale mam to w dupie, bo nie mam zamiaru otwierać się na takie możliwości.
An old man dies, a young girl lives... Fair trade