11-07-2017, 21:39
(11-07-2017, 19:47)Juby napisał(a): Ale tak serio, świetna wiadomość, choć nie mam telewizora 4K, a mój ponad pięcioletni odtwarzacz chyba nie odczyta płyty UHD(??). Jakieś szanse, że galapagos wyda nowy remaster też na Blu-ray?
W ogóle jestem zielony w tych sprawach. Płyty UHD odpalają na odtwarzaczu Blu-ray, czy trzeba kupić specjalny odtwarzacz? To samo z tv?
UHD jest tłoczone na płytach trójwarstwowych bodaj, a więc to standard, który nie każdy czytnik/nagrywarka obsługuje. (Są różnice w laserze i mechanice zapewne.) To po pierwsze. Po drugie UHD wykorzystuje inny kodek (HEVC), więc wyszła osobna specyfikacja. Osobną specyfikację formatu muszą zaimplementować w oprogramowaniu odtwarzacza - znowu - nikt tego raczej za darmo jako "update" nie wypuści. Kolejna sprawa, jeżeli chodzi o przesył obrazu 4K - HDMI 2.0. Tutaj w sumie nie na konieczności - możesz wziąć odtwarzacz, który ma i tak downscaling na wyjściu i taki sam sygnał (np 1080p) odbierze spokojnie telewizor FHD. Ale nie wiem czy robią odtwarzacze 4K, które nie dają sygnału 4K na wyjściu, bo to by było bez sensu.