W innym dziale lakonicznie wspomniałem o „panoramie dla ubogich” (super 35), która jedynie odzwierciedla iluzję szerokości. Jeśli ktoś unika produkcji z lat 60 – tych to najprawdopodobniej nie posiada w kolekcji zbyt wielu filmów skręconych na taśmie 70 mm.
„Ósemka” stanowi swoisty unikat! Mistrz ekranu świadomie wybrał zapomniany format (co zauważył wcześniej Gieferg) i zaproponował widzom „powrót do przeszłości”. Brawo! Zatem współcześni widzowie – posiadacze odtwarzaczy BD – mają okazję obcować z legendarnym AR. Nie dość, że szeroka taśma, to do tego anamorfoza! Palce lizać...
„Ósemka” stanowi swoisty unikat! Mistrz ekranu świadomie wybrał zapomniany format (co zauważył wcześniej Gieferg) i zaproponował widzom „powrót do przeszłości”. Brawo! Zatem współcześni widzowie – posiadacze odtwarzaczy BD – mają okazję obcować z legendarnym AR. Nie dość, że szeroka taśma, to do tego anamorfoza! Palce lizać...
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.