28-01-2018, 09:31
(27-01-2018, 22:09)MarianPaz napisał(a): Od przybytku głowa nie boli. A co do dysku, to zwykle po czasie okazuje się, że przydał by się większy. Dlatego wolę od razu kupić 240gb. Z ramem jest o tyle lepiej, że można sobie dołożyć kolejną kość, więc może faktycznie zacznę od 4gb.
Od ponad 3 lat mam SSD 128GB i nie narzekam na brak miejsca, z tym, że na nim mam głównie postawiony system oraz zainstalowane wszystkie potrzebne programy + czasami jakaś gierka się zdarzy (Wiedźmin i te klimaty). Do wszystkiego innego (magazyn danych, pobieranie, zgrywanie dużych wagowo plików) służy mi drugi dysk HDD, zresztą też 3TB

Ma to też swoje plusy, że w ten sposób taki dysk SSD dłużej sobie pożyje zanim stanie się "read only" (dyski SSD mają określoną ilość cykli zapisu), ale skoro producent tego GoodRama daje na ten upatrzony przez Ciebie dysk 5 lat gwarancji, jak mniemam bez limitu zapisanych danych po których gwarancja przestaje obowiązywać, to można w sumie poszaleć i nie zwracać za bardzo uwagi co i ile się na nim zapisuje.
Nolanista - co byś w dzisiejszych czasach nie wybrał to zintegrowany układ graficzny bez problemu łyknie 1080p. Pliki 2160p HEVC zresztą też, przynajmniej jeśli chodzi o Intela i CPU 2016/2017.
Chyba, że chciałbyś się pobawić w madVR co bardziej zaawansowanych algorytmów skalowania i obróbki obrazu, wtedy może być za mało mocy GPU.