(29-01-2018, 01:15)adi90a napisał(a): Wcale nie trzeba takich znowu dziesiątek kart, ale przy korzystaniu z internetu ram bardzo szybko się zapycha (ja jade na dwie przeglądarki po kilka-kilkanaście kart i 5gb cały czas zapchane) nie licząc programów w tle (np. te w javie sporo ramu pożerają), także 4gb to co najwyżej z myślą o dołożeniu kolejnych 4gb można brać.
Co Ci mogę odpisać... jak ktoś chce to wymyśli taki scenariusz, że i 8GB RAM to będzie mało

U siebie pod Windows 10 Pro w trakcie odtwarzania filmu w MPC-HC i jednocześnie uruchomionym Chrome z 10-cioma kartami mam zużycie pamięci na poziomie 3.4GB. To wszystko przy niezoptymalizowanym OS pod niskie zużycie pamięci, bo mógłbym powyłączać część procesów z których w ogóle nie korzystam, ale nie widzę takiej potrzeby.
(29-01-2018, 01:15)adi90a napisał(a): Co konkretnie można z UHD zrobić w tym MakeMKV? Bo odtwarzacza UHD na PC chyba ciągle nie ma?
Co można zrobić z MakeMKV ? Można zrobić kopię zapasową płyty, można przerobić do kontenera mkv i dołożyć sobie pl napisy, prawdopodobnie można tez odpalić film prosto z płyty w MPC-HC i to w nim dołożyć sobie napisy bez potrzeby zrzucania zawartości płyty na dysk twardy.
Nie wnikam do czego ktoś chce używać peceta, czy tylko do zrobienia kopii zapasowej, dołożenia pl wersji i oglądania na stacjonarce czy innym odtwarzaczu czy też bezpośrednio na pececie. Jeśli to ostatnie to np. PowerDVD z obsługą płyt UHD Blu-ray jest od blisko roku, z tym, że on ma śmieszne wymagania sprzętowe. Softy odblokowujące płyty UHD rozwiązują ten problem. Dzięki nim też taki film można odpalić na dowolnym playerze z obsługą UHD, np. MPC-HC z rendererem madVR.
Nie orientuje się tylko za bardzo jakie są wymagania co do płyty głównej aby przekazać takiego HDRa za pośrednictwem peceta do wyświetlacza i czy pod względem sterowników wszyscy są na czasie w tej kwestii.