11-04-2018, 21:46
(11-04-2018, 16:16)wolfman napisał(a): Przykładowo Mad Max i Ben hur to snappery z nieskazitelną jakością obrazu, nie kupione dla pudełka. Akurat te figurki o których pisałem straciły na wartości, W momencie premiery ich koszt to około 500 zł 15 lat temu co było górą pieniędzy, teraz po 100-130 zł można je wyrwać, a to już fraszka, bo jakiś czas temu szukałem. Więc straciły co mogły stracić, nie wiem jakie sam miałeś na myśli
OK, to może jako osoba która je kupiła te 15 lat temu napiszę, ile rzeczywiście kosztowały.
1. Drużyna pierścienia - 4-płytowy digipack + 2 figurki Argonath kosztowały 190zł. Można było kupić sam digipack z filmem i to był bardzo podobny koszt. Edycja figurkami była limitowana do 1000 sztuk, choć na pudełku numeracji nie było. Kupiłem ostatnią sztukę w łódzkim MM. To były te czasy gdy pan z działu DVD "odprowadzał" cię z takim wydaniem do kasy i tam wręczał je Pani Kasjerce. Brałeś je do ręki dopiero jak zapłaciłeś.
2. Dwie wieże - początkowo (w okresie przed Bożym Narodzeniem kiedy miały premierę) kosztowały 250zł. To była także limitowana edycja: figurka Golluma+ digipack z filmem + digipack z dokumentem na DVD i artbookiem poświęconym Gollumowi. Osobno dostępny był tylko digipack z filmem, w cenie poniżej 200zł. Ponieważ na polski rynek trafiło 2 razy więcej edycji z figurkami niż poprzednio Drużyny Pierścienia z figurkami, to cena po kilku miesiącach spadła. Wyprzedawali je po około 130 zł i tyle kosztowała ta którą posiadam.
3. Powrót Króla - digipack z filmem + figurka "szkatułka" Minas Tirith + koncert muzyki z filmu. Cena 270zł. Nakład podobny do Drużyny Pierścienia, wiec wyprzedaży chyba nie było. Digipack z filmem można było kupić osobno za kwotę poniżej 200zł.
Widać więc, że realny koszt figurek był dużo niższy niż napisałeś. Oczywiście inflacja robi swoje, nie neguję, ale to dotyczy wszystkiego, nie tylko figurek . Poza tym te figurki są sygnowane logo Sideshow Collectibles, a to w tej branży droga firma. Z tego co wiem nie wznawia produkcji wyprzedanych modeli. Produkuje nowe należące do tej kategorii, ale cenę też masz "zaktualizowaną".

. Akurat te figurki o których pisałem straciły na wartości, W momencie premiery ich koszt to około 500 zł 15 lat temu co było górą pieniędzy, teraz po 100-130 zł można je wyrwać, a to już fraszka, bo jakiś czas temu szukałem. Więc straciły co mogły stracić, nie wiem jakie sam miałeś na myśli