06-05-2018, 01:09
(05-05-2018, 14:05)Gieferg napisał(a): Jest info o wydaniu (choć ewidentnie "na doczepkę") więc teoretycznie jest ok, ale jeśli naprawdę chciałeś porozmawiać o filmie, a takie odnoszę wrażenie - to nie ten dział.
Dzięki. Wielkie dzięki...
Tak, teoretycznie jest OK. Ale nadal teoretycznie. Osoby niepełnosprawne jeszcze nie dały wiary obietnicom „włodarzy”. Ale dość z polityką…
Dział ten wydał mi się odpowiedni do zarekomendowania filmu (być może) pominiętego przez gros polskich widzów. Oczywiście jestem otwarty na ewentualną dyskusję, także dotyczącą parametrów technicznych. Jednak bardziej zależy mi na opiniach. Oto luźne pytania problemowe…
1. Czy trudny temat został ukazany w sposób interesujący, tak, aby przykuć uwagę Filmożercy?
2. Jakich odczuć / refleksji doświadczył Filmożerca po projekcji?
3. Na ile obraz Pieprzycy wpłynął (jeśli faktycznie wpłynął) na postawę wobec ludzi „ułomnych”?
4. Które ze scen wydały się Filmożercy metaforyczne, czyli trudniejsze w interpretacji?
5. Itd., itd.
Oczywiście cenię sobie kino luźniejsze, rozrywkowe. W jakiś sposób wykazałem to w innych działach. Niemniej nie omijam filmów trudnych, bliższych rzeczywistości...
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.