Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 14 Dalej »

Powstanie Warszawskie (2014)

Opcje tematu
Powstanie Warszawskie (2014)
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

02-08-2018, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2018, 16:35 przez Daras.)
Tak jak już wspomniałem, znajomy (z wykształcenia historyk) gościł u siebie interesujących ludzi. Mógłbym przytoczyć kilka ciekawostek z tamtej rozmowy, jednak wolę zanadto nie odbiegać od tematyki filmowej. Blush

(02-08-2018, 09:45)Pai-Chi-Wo napisał(a):  (...)
No ale nic... jeśli temat dla kogoś cokolwiek warty to tu:
próbka:
https://www.youtube.com/watch?v=E7fjSGBDFgs&index=4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx
więcej weteranów tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=vFLDzm41jd4&list=PLoYmUMz1ITpcF_8KkwqngWYS0t7_DX1Zx
(...)

Jaką funkcję pełnił w Powstaniu Warszawskim podpułkownik Leszek Mroczkowski i czy w ogóle brał w nim udział (pierwszy link)? Nie znalazłem w sieci wzmianki na ten temat, a liczyłem na jakieś wspomnienia związane z wydarzeniami tu dyskutowanymi...

No dobra. Za moment ponownie zachęcę do obejrzenia „Powstania Warszawskiego”. Jednak wcześniej krótka historia, która pozwoli lepiej zrozumieć mechanizm powstawania blizn psychicznych, a dotyczy ona mojego młodszego znajomego. Z oczywistych powodów nie przytoczę żadnych dat ani imion...

Wspomniany kolega (Polak) służył w siłach specjalnych za granicą. Był odważnym komandosem, także ekspertem walki wręcz. Dużą część życia spędził na misjach. Po latach postanowił wrócić do Polski i kupić dla swojej rodziny mieszkanie w Warszawie. Okazyjne ceny namierzył w okolicach starówki, na ulicy, gdzie w roku 1944 toczyły się najcięższe boje. Niepotwierdzone informacje sugerowały, że w piwnicach / murach znajdowano fragmenty kości żołnierzy. Tak czy inaczej gros osób odradzało tę lokalizację. Emerytowany komandos zbywał wszystko śmiechem...
Teraz nie pamiętam dokładnie, ale bodajże już po trzech nocach znajomy opuścił nabyte mieszkanie. Choć jego opowieść miała wydźwięk nieco parapsychologiczny, to ja sprawę interpretowałem inaczej. Traumatyczne wspomnienia z okresu walk (także współczesnych) mogą stanowić przyczynek do doświadczenia halucynacji. Z pewnością sprzyjają temu określone okoliczności, jak np. przebywanie w miejscach będących świadkami dramatów historii.

Polecając już po raz drugi film pt. „Powstanie Warszawskie” dodam, że raczej jest on przeznaczony dla ludzi o mocnej konstrukcji psychicznej.

EDIT:
W Empiku książeczka z płytą kosztuje 19,99. To dobra cena. Wydanie Agory może być miłą niespodzianką dla kolekcjonerów. Są fotografie i opisy, w których znajdziemy informacje o operatorach kamer, ale też poczytamy o osobach pracujących nad materiałami filmowymi współcześnie.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu

Wiadomości w tym wątku
Powstanie Warszawskie (2014) - Daras - 01-08-2018, 22:18
RE: Miasto 44 - Pai-Chi-Wo - 02-08-2018, 09:45
RE: Miasto 44 - Daras - 02-08-2018, 15:26
RE: Miasto 44 - MarianPaz - 02-08-2018, 15:46
RE: Miasto 44 - Daras - 02-08-2018, 16:20
RE: Miasto 44 - MarianPaz - 02-08-2018, 18:14
RE: Miasto 44 - Daras - 03-08-2018, 15:01
RE: Miasto 44 - MarianPaz - 03-08-2018, 15:14
RE: Miasto 44 - Daras - 04-08-2018, 15:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku