(31-08-2018, 10:21)Gieferg napisał(a): Z czego wynika pominięcie Terminatora 3? A może to brak do uzupełnienia?Gdzieś sobie leży DVD z T3. Nie przepadam za tym filmem. Chyba najgorszy z całej serii. Salvation to dużo lepsza kontynuacja, nawet z uwględnieniem błędów popełnionych przez "reżysera".
(31-08-2018, 10:21)Gieferg napisał(a): Sam olałem tylko Genisys, od seansu kinowego nie jestem w stanie się zmusić do powtórki (za każdym razem gdy o niej pomyślę, staje mi przed oczami odtwórca roli Reese'a i znowu mi się odechciewa)Mnie za to bardziej denerwuje aktorstwo pani Emilii Clarke. Ale jakoś trawię ten film.
(31-08-2018, 10:21)Gieferg napisał(a): duet Prometheus/Covenant jest dla mnie łatwiejszy do strawieniaWybitne pod względem wizualnym, za to z koszmarnymi błędami w scenariuszu, zwłaszcza jeżeli chodzi o logikę w działaniu bohaterów. Szkoda, bo potencjał na świetne filmy był duży.
Co do 47 roninów, to uważam, zę to mocno niedoceniony film, nawet uwzględniając błędy montażowe. Świetny od strony wizualnej i z naprawdę dobrym scenariuszem. Dobre fantasy, bez przerostu "magicznych" motywów.
Jeżeli chodzi o kino wojenne, to Mel Gibson coś szykuje w tym temacie. Czytałem też (źródłą niestety nie wspomnę), że ktoś przymierzą się do ponownej ekranizacji bitwy o Midway. W latach 60 i 70 było tego sporo. WWII ma jeszcze dużo nie opowiedzianych w kinie historii, przykładowo operacja Chariot, rajd an Dieppe. Może niezłe wyniki Dunkierki zachęcą filmwców do sięgania po tę tematykę.
Ostatni dobry film o średniowieczu to chyba "Królestwo niebieskie" Scotta. Dzisiaj rządzi kino superbohaterskie, bo daje możliwość niemal pewnego zysku. Średniowiecze trafiło do seriali.
LOTR był swietny, ale Hobbit - bardzo słabo. Nie mam tego filmu i mieć nie zamierzam. Zbyt długi jak na skale przedstawionych wydarzeń, no i te CGI i rozświetlone tła w kadrach. Umiarkowany sukces tego filmu (w porównaniu to LOTR) chyba zakończył tego typu tematykę w kinach. Teraz zdaje się, Śródziemie trafi do seriali.
(31-08-2018, 10:22)Gieferg napisał(a): Z tego typu filmów (prócz oczywistości jak Gladiator i Braveheart)No faktycznie, nie ma na zdjęciach, a mam na pewno na DVD. Trzeba uzupełnić.
niespotykanie spokojny człowiek