22-10-2018, 17:10
(21-10-2018, 21:43)matwiko napisał(a): Też lubię dokumenty
Wydaj mi się że polski rynek dvd ma się dobrze w tym temacie. Dzięki takim wydawnictwom jak Against Gravity, Gutek czy BBC półki sklepowe oferują całkiem niezły wybór dokumentów. Jeżlei chodzi o BD to chyba jedynie pozycje przyrodnicze od BBC
Cześć z nich jest już dziś trudno dostępna: https://allegro.pl/polska-szkola-dokumentu-jacek-blawut-i7510239295.html
Od lat sam zbieram, wcześniej nagrywałem na VHS z TV polskiej filmy dokumentalne. Jeszcze po ojcu odziedziczyłem sporą kolekcje nagrywanych dokumentów z TVP. Obecnie dużą część digitalizuje i często dodaje zgranego lektora do obrazu lepszej jakości znalezionego w sieci. Jak ktoś zainteresowany to zapraszam na swój kanał youtube. Moje zainteresowania poza kinem oscylują wokoło architektury więc można znaleźć trochę w tym temacie ale przede wszystkim o efektach specjalnych, ogólnie o kinie, wszytko z lektorem.
https://www.youtube.com/user/matwiko
Zapraszam do subskrypcji bo na bieżąco wrzucam co ciekawego wyszperam na kasetach.
Od dawien dawna, a może do tego zamiaru powrócę, pamiętam, że zawsze chciałem obejrzeć film dokumentalny o produkcji kultowych, naznaczonych ,,zębem czasu" i wyjątkową polską kulturą z okresu PRL-u, filmów pokroju "Nie lubię poniedziałku (1971)", "Miś (1980), czy nawet serialu "Alternatywy 4 (1983-86)". To miałby być reportaż bądź film dokumentalny, który pokazywałby ,,od kuchni" pracę na planie filmu: gagi, przygotwania aktorów, inspiracje twórców - bez sytuacji, w której materiał do dokumentu nagrano by w czasach współczesnych: wywiady z żyjącymi członkami obsady aktorskiej i technicznej, które tworzyły dane dzieło, które uzupełniano by go krótkimi wstawkami retrospekcyjnymi. Inaczej mówiąc taki reportaż video byłby naprawdę niesamowity, niczym zaginione ,,found footage" z planów zdjęciowych danych produkcji.
"Pai-Chi-Wo", i tu muszę się z tobą zgodzić w kwestii tych najbardziej poruszających filmów dokumentalnych, po których człowiek czuje się jakby dostał obuchem - tak takie dzieła potrafią wgryźć się w ludzką psychikę. To właśnie nie żadne filmy pochodzące od stacji "National Geographic", "Animal Planet", czy "Discovery" wywierają aż taki wpływ na widza. To produkcje niezależnych lub mało znanych platform telewizyjnych specjalizujących się w tworzeniu filmów dokumentalnych bądź stacji, które w ogóle nie specjalizują się w kreacji taki dzieł mają w sobie to co najlepsze. I tu podrzucę dwie propozycje, które nie są świeżym nazwijmy to ,,kinem dokumentalnym" czy filmem i serialem z tego samego gatunku, lecz czymś nieco starszym:
- "Chwała dziwkom (2011)" - Tajniki najstarszego zawodu świata przedstawione na przykładzie trzech krajów i trzech religii.
![[Obrazek: b12197f9a92e80aacd340279ea8f272a.jpg]](https://extraimage.net/images/2018/10/21/b12197f9a92e80aacd340279ea8f272a.jpg)
- "Papież. Najpotężniejsze narzędzie Kościoła." - Dwuodcinkowy miniserial dokumentalny. Twórcy programu zastanawiają się, dlaczego chrześcijaństwo rozpadło się na nurty. Najważniejszym powodem stały się pogłoski o degeneracji struktur. Moralny rozkład Kościoła wywołał niezadowolenie.