Panowie,
dzięki za wszystkie uwagi i propozycje, jednak przypominam: moje 5.1 zostaje. Nie wymieniam go póki co. Po pierwsze jestem z tego zestawu zadowolony. Po drugie muszę urządzić mieszkanie i zakupić tv 4k z amplitunerem w atmosie. A to jest kasa. Pytanie brzmi:
1. Czy sufitowych dać 4 czy może 2 wystarczą?
2. Które Onkyo będzie najodpowiedniejsze - przy czym "przepłacać" też bym nie chciał.
Z tego co widzę, generalnie:
A. sugerujecie, że 2 sufitowce wystarczą (ewentualnie kable pociągnąć na 4 na wszelki wypadek),
B. albo Onkyo NR686 (odpowiednik mojego, z tym że mój jest jeszcze bez Atmosa) albo od razu RZ830,
C. obawiacie się o otwarte przestrzenie.
I tak:
ad A. najprawdopodobniej zrobię tak, że pociągnę kable na 2 sufitowce, ale w peszelach i z dodatkową "linką", aby w każdym momencie można było dołożyć jeszcze 2 dodatkowe,
ad B. Czemu nie polecacie nic pośredniego? Chodzi mi o rzeczowe argumenty. Chyba że chodzi o względnie małe różnice w cenie tych 4 droższych.
ad C. Aktualnie mam podobny układ i udało się to dobrze poustawiać. Zobaczymy. Jak będzie problem, wdrożymy rozwiązanie z kotarami. Do etapu planowania wnętrza jeszcze nie doszliśmy. Na pewno będą ciężkie, grube kotary w oknach w salonie.
Daras, ale co mi po kalkulatorze? Przy tej odległości planowany 65" telewizor i tak w każdym kalkulatorze dostanie wskazanie, że jest za mały dla 4K. Tylko, że ja większego nie kupię. No chyba że trafię na jakąś kosmiczną promocję - w co wątpię.
Na ten moment myślę o opcji ekonomicznej:
- 5.1 podłogowe zostaje bez zmian,
- sub zostaje bez zmian,
- amplituner Onkyo 686 (7 kanałów, więc już bez Bi-Amp)
- 2 sufitowce (kompletnie nie wiem jakie).
Co do akustyki, to kotara od strony holu nie stanowi problemu. Ta od strony stołu to już byłaby... pokaźna. Pomyślę.
Jak pisałem, ja kupię wyłącznie sufitowce, amplituner i telewizor.
dzięki za wszystkie uwagi i propozycje, jednak przypominam: moje 5.1 zostaje. Nie wymieniam go póki co. Po pierwsze jestem z tego zestawu zadowolony. Po drugie muszę urządzić mieszkanie i zakupić tv 4k z amplitunerem w atmosie. A to jest kasa. Pytanie brzmi:
1. Czy sufitowych dać 4 czy może 2 wystarczą?
2. Które Onkyo będzie najodpowiedniejsze - przy czym "przepłacać" też bym nie chciał.
Z tego co widzę, generalnie:
A. sugerujecie, że 2 sufitowce wystarczą (ewentualnie kable pociągnąć na 4 na wszelki wypadek),
B. albo Onkyo NR686 (odpowiednik mojego, z tym że mój jest jeszcze bez Atmosa) albo od razu RZ830,
C. obawiacie się o otwarte przestrzenie.
I tak:
ad A. najprawdopodobniej zrobię tak, że pociągnę kable na 2 sufitowce, ale w peszelach i z dodatkową "linką", aby w każdym momencie można było dołożyć jeszcze 2 dodatkowe,
ad B. Czemu nie polecacie nic pośredniego? Chodzi mi o rzeczowe argumenty. Chyba że chodzi o względnie małe różnice w cenie tych 4 droższych.
ad C. Aktualnie mam podobny układ i udało się to dobrze poustawiać. Zobaczymy. Jak będzie problem, wdrożymy rozwiązanie z kotarami. Do etapu planowania wnętrza jeszcze nie doszliśmy. Na pewno będą ciężkie, grube kotary w oknach w salonie.
(29-10-2018, 13:29)Daras napisał(a):(29-10-2018, 11:08)Sokal napisał(a): (...)
Na 99% będzie to 65" OLED. Tylko jeszcze nie wiem który. Kupiłbym oczywiście większy, ale to już będzie zależało od ceny.
(...)
Rozumiem, że celujesz w UHD (?). Zastanawiam się nad odległością widza od ekranu. Czy aby nie będzie ona zbyt duża? Ja zawsze zaczynam analizy od stosownych tabel, potem dochodzę do własnych rozwiązań. https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Przykładowo – w przypadku rozdziałki Full HD i jednakowej wielkości ekranu projekcyjnego oraz telewizyjnego, bliżej można usiąść przy tym pierwszym. Może kiedyś napiszę kilka uwag w wątku o projektorach, które to urządzenia jakby lepiej „rysują” obraz niż odbiorniki (cały czas mam na uwadze Full HD).
Bardzo sobie cenię Twój perfekcjonizm (patrz mapka KD). Przy okazji zdradzę, że wkrótce wymienię meble w pokoju gościnnym aby zwiększyć możliwości swojego home cinema. I w zasadzie to jedyny powód dobrze przemyślanego (z miarką w rękach) zakupu nowego wyposażenia wnętrza.![]()
P.S. Gdyby ktoś pytał… Opisany wcześniej sen to nie żarcik. Zrelacjonowałem te „wizje” specjalnie, bo pierwszy raz zdarzyło mi się śnić o forumowej dyskusji. Inna sprawą jest fakt, że od kilku tygodni szkicuję mapki z nową aranżacją swojego KD. Siedzi mi to po prostu w głowie.
Daras, ale co mi po kalkulatorze? Przy tej odległości planowany 65" telewizor i tak w każdym kalkulatorze dostanie wskazanie, że jest za mały dla 4K. Tylko, że ja większego nie kupię. No chyba że trafię na jakąś kosmiczną promocję - w co wątpię.
(29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): Sokal.
IMHO Twój optymalny układ to 5.x.2
Nie zawracaj sobie głowy większą ilością głośnikow. Lepiej wydaj pieniądze mądrze, wymień glośniki, nie baw się w bi-amping. Zwłaszcza że musiałbys zdublować klocki, a dzisiejsze AVR to raczej nie są elektrownie, więc celując w średnią półkę, wyjdziesz na swoje.
Tak jak Ci już napisałem i na co też zwracała Ci uwagę księżniczka na ziarnku grochu, to nie jest 12, 16, czy 20 metrów, tylko ponad 40. Przy tych 45 metrach otwartej przestrzeni, kluczową kwestią będzie ulokowanie suba i jesli chcesz poczuć ciśnienie bez łomotu, czy grania kieliszków u sąsiada w szafie, prawdopodobnie potrzeba bedzie skompromitować feng shui wnętrza, badź pomyśleć nad drugim subem, aby zapewnić równy poziom doznań reszcie widzów. Tymczasem pracuj nad druga połową w kwestii zasłon na te okna i sciany. Chyba że wolisz do optimum dochodzić małymi kroczkami
Na ten moment myślę o opcji ekonomicznej:
- 5.1 podłogowe zostaje bez zmian,
- sub zostaje bez zmian,
- amplituner Onkyo 686 (7 kanałów, więc już bez Bi-Amp)
- 2 sufitowce (kompletnie nie wiem jakie).
Co do akustyki, to kotara od strony holu nie stanowi problemu. Ta od strony stołu to już byłaby... pokaźna. Pomyślę.
(29-10-2018, 15:28)wolfman napisał(a):(29-10-2018, 13:37)Nie_zbieram_ale_lubie napisał(a): księżniczka na ziarnku grochuCzyżby Daras?
Sokal, a nie chcesz takiego zestawu jaki proponowali mi koledzy w innym wątku dotyczącym dźwięku?
Jak pisałem, ja kupię wyłącznie sufitowce, amplituner i telewizor.