(06-11-2018, 14:41)Pablo0909 napisał(a): Moim skromny zdaniem, powstanie chaosPo prostu nie wykorzystasz potencjału na tak małej przestrzeni. Radziłbym Ci (bo nie ma pośpiechu jak rozumiem) odwiedzić jakiś salon, sklep A-V, który ma pokój odsłuchowy. Złożą Ci sprzęt dokładnie taki, w jaki celujesz i posłuchaj jak to gra.
Odsłuch to zawsze dobry pomysł, z tym że ja już głośniki mam
amplituner bardzo podobny też. Chodzi nie o sprzęt, a o układ głośników - odległości przede wszystkim.Tak czy siak, też się obawiam chaosu.
(06-11-2018, 16:16)MarianPaz napisał(a): Tylko nawet wtedy będzie to odsłuch w zupełnie odmiennych warunkach. Co innego gdyby wypożyczył sobie sprzęt do domu i tam przetestował. Sam niedawno bylem na odsłuchu kolumn, ale dopiero jak przyjadą do mnie będę wiedział jak realnie brzmią w moim pokoju. U siebie planuję klasyczne 5.1 ponieważ Atmos wiązałby się ze sporymi komplikacjami przy montażu głośników, a i jak się nie mylę mam tylko jeden film z takową ścieżką audio.
Tak, odsłuch w domu to lepszy pomysł, z tym że trzeba w takim przypadku od razu pociągnąć kable na dodatkowe głośniki, już na etapie urządzania mieszkania. Oczywiście można je pociągnąć i później, tylko jak się układ spodoba to co wtedy? Kuć ściany?

W każdym razie wygląda na to, że kable dodatkowe pociągnę - najwyżej nigdy ich nie wykorzystam.
(06-11-2018, 17:16)Mr.Hankey napisał(a): Sokal, miałeś idealny plan pod swoje warunki i przy nim radzę Ci pozostać.
5.1.2 jest gwarantowane.
Pytam luźno o Wasze pomysły czy przypadkiem nie zaryzykować 7.1.2 lub 5.1.4.
Ale wygląda na to, że testy pokażą. Chociaż sam czuję podobnie jak Ty - 5.1.2 powinno być optymalne. Lepsza separacja i mniejsze problemy z napędzeniem.
(06-11-2018, 23:28)Daras napisał(a): Przyjrzałem się drugiemu planowi. Przekombinowany. Pierwszy projekt, biorąc pod uwagę całą dyskusję (w mojej ocenie) jest lepszy.
Dla jasności powtórzę, że zbliżyłbym fotele do ekranu zyskując przestrzeń dla kolumienek tylnych pod 7.1. Ale to mój osobisty osąd.
(06-11-2018, 16:21)Daras napisał(a): W poprzednich postach zapomniałem o czymś napisać.
Niezależnie od wszystkiego pamiętaj o porządnej kalibracji. W takim pomieszczeniu należy właściwie ustawić głośność kolumn / kolumienek oraz czas opóźnienia dźwięku głośników usytuowanych blisko głowy. Jakby co, to w swoim archiwum znajdę „instruktarz” dotyczący tej drugiej kwestii.
Nadal mnie ciekawi na jakiej wysokości powiesisz z przodu L i P...
1. Kanapę można oczywiście przysunąć bliżej ekranu, ale tylko na czas seansów. Ewentualnie postawić przed kanapą fotel dla widza. Tyle że z takim przesuwaniem jest jednak trochę zachodu, co sam kiedyś testowałem. Wolałbym teraz uniknąć takich akcji.
Inna sprawa, że na planie ta kanapa być może jest za blisko ściany tylnej - ale nawet jak ją oddalimy, to jakieś 30-50 cm max.
2. Kalibrację oczywiście zrobię, bo robię zawsze. Aczkolwiek będzie to kalibracja z amplitunera, nie od profesjonalisty. Doświadczenie pokazuje jednak, że ta od Onkyo i/lub Audysseya jest całkiem spoko.
3. Daras, ja już kilka razy pisałem, że nie kupuję nowych głośników. Biorę swoje aktualne skrzynki. Pisałem też jakie. Jest to zestaw JBL Studio 1, oparty o większe fronty, tj. 190 (jest też mniejszy model 180). Mają one wysokość 113 cm i stoją na podłodze. W swojej klasie są jednymi z większych kolumn. Nie zamierzam ich wieszać (!?).