02-01-2015, 16:48
(02-01-2015, 16:16)Gieferg napisał(a): Kwestia się rozbija o takie rzeczy jak odległość od TV czy nawet ustawienia TV, który możesz mieć ustawiony tak, że róznica będzie mniejsza (mam znajomych, którym już parę razy wyłączałem różnego rodzaju DNRy, które sprawiały, że Blu wyglądały na ich telewizorze prawie jak DVD), albo np za bardzo sobie wyostrzysz ziarno i film wygląda dziwnie (ostrości w TV NIGDY nie należy zwiększać). No i ci co oglądają 37 cali z 4 metrów też mogą sobie z powodzeniem DVD oglądać.
Jasne ustawienia też mogą sporo zdziałać. Wyłączam wszystkie niepotrzebne upiększacze. Przy pierwszym TV jaki miałem 26 cali też Samsunga to zadowolony z obrazu byłem dopiero po mniej więcej 1-2 miesiącach korygowania ustawień. Przy drugim aktualnym aż tyle nie musiałem ustawiać bo szybciej mi podpasował. Odległość też robi różnicę, prawda. Mi przede wszystkim w tym TV nie widzą się kolory na DVD. Wsytępują miejsami dziwne podbarwienia, nie mogłem tego w żaden sposób skorygować.
Tak, jeśli chodzi o MI 4 to pikseloza i zwiększone ziarno też niekiedy występuje, głównie w ciemnych scenach zauważyłem, myślę, że mogli nie doświetlić tych scen przy nagrywaniu do tego może kamera słabej jakości i gubiła się w ciemniejszych scenach? Trudno mi powiedzieć. Jednak film całkiem spoko na tle dzisiejszych produkcji, więc nie żałuję że mam go w kolekcji. Żeby nie było, zaznaczę, że te kiepskiej jakości sceny nie występują bardzo często, więc nie jest tak źle.