06-12-2018, 10:40
Szperając po bazie filmowej "Filmwebu", i szukając danych produkcji według lat ich emisji i gatunku, który reprezentują natknąłem się na: "Świat, ciało i szatan" z 1959r. - film, którego polskie tłumaczenie jest trochę zmienione, ale mimo to, film którego nie sposób ominąć; nie sposób nie obejrzeć jeśli jest się ,,wciągniętym" w wir obrazów kinowych z lat 50-tych i 60-tych XX wieku. Najlepsze w tym filmie jest to, że nie oglądając go, a jedynie sądząc o nim co nieco po streszczeniu fabuły i trailerze, ukaże on widzom wizję post-apokaliptycznego świata, albo przynajmniej jej zalążek, przy czym, co warto podkreślić, ponad 50 lat temu rozmaici filmowi twórcy niechętnie poruszali tego typu tematykę; inwazja istot obcych i inne zagrożenia owszem, lecz atmosfera filmu typu iście biblijnych rozmiarów a'la ,,świat bez ludzi" to już inna bajka, którą nie wszyscy akceptowali.
https://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awiat%2C+cia%C5%82o+i+szatan-1959-411977/descs
Zamierzam zacząć krok po kroku, przynajmniej częściowo, tworzyć kolekcję filmów DvD - bo na "Blu-Ray" w większości przypadków nie ma co liczyć - z lat 50-tych i 60-tych XX wieku, z gatunku sci-fi i horror. Na pewno nie będzie łatwo, aby zebrać większą kolekcję. Czeka mnie wyszukiwanie tytułów z tego okresu i tematyki w jakichś antykwariatach i wyprzedażach domowych kolekcji na różnych serwisach aukcyjnych itp., oraz niektórych sklepach internetowych. Będę kupował co będzie, ważne żeby były polskie napisy, angielskie również będą akceptowalne.
https://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awiat%2C+cia%C5%82o+i+szatan-1959-411977/descs
Zamierzam zacząć krok po kroku, przynajmniej częściowo, tworzyć kolekcję filmów DvD - bo na "Blu-Ray" w większości przypadków nie ma co liczyć - z lat 50-tych i 60-tych XX wieku, z gatunku sci-fi i horror. Na pewno nie będzie łatwo, aby zebrać większą kolekcję. Czeka mnie wyszukiwanie tytułów z tego okresu i tematyki w jakichś antykwariatach i wyprzedażach domowych kolekcji na różnych serwisach aukcyjnych itp., oraz niektórych sklepach internetowych. Będę kupował co będzie, ważne żeby były polskie napisy, angielskie również będą akceptowalne.