20-01-2019, 18:04
(20-01-2019, 11:30)MarianPaz napisał(a): Nie jest żadnym problemem to, że Lucas stworzył sobie nowa wersję w której jest masa poprawek, bo ma do tego prawo jako reżyser. Istotą jest to, że obecnie jest to w zasadzie jedyna obowiązująca kopia podczas gdy wersja oryginalna jest już dostępna wyłącznie w marnej jakości. Każdy film, zwłaszcza ze spora ilością efektów specjalnych bardzo szybko się starzeje, niemniej nie jest to powód by przy okazji przygotowywania nowego wydania/remastera wprowadzać zmiany do wersji oryginalnejMoże kolega patrzy przez pryzmat innych starych filmów, które lubi i pasują mu starocia w oryginalnym wykonaniu. Filmy się starzeją i nie po niektóre nawet nie sięgam, pomimo tego , że są dobre. Nie przepadam za pewnym wykonaniem. SW jak i inne filmy też się starzeje. Więc jeśli reżyser to podrasowuje to jestem za. Sceny ,w większości , które dodał, ulepszył i wspomniane przeze mnie "taneczne" sceny, które przewijałem, łącznie ze starą piosenką w Powrocie Jedi to dla mnie ogromy postęp. Eliminowanie starych irytujących scen i ich poprawa. Jego prawo, jako i to ,że teraz jest to jedyna słuszna wersja. Chcę taką, a nie inną pokazywać młodym pokoleniom. Wy teoretycznie powinniście byli z tego wyrosnąć i zostawić to młodym
. Fanbojem serii nie jestem , za dziecka się to ogladało. Teraz jak odpalę raz na parę lat to wszystko. Przy wersji 4k, mam nadzieję, że doda kolejne sceny i poprawi to co "trąci myszką". Fajnie, że mu się chce i nie dostaliśmy woskowiny po latach jak Termos 2.