Cytat:Wprawdzie pamięć o Avengersach nie zaginie z racji pewnie licznych kontynuacji (jak w powyższych przypadkach), niemniej młodzi widzowie za kilka dekad raczej nie będą wracać do starych częściTo dlaczego wciąż wracam do filmów sprzed 40 lat?
Cytat: Filmy naszpikowane efektami specjalnymi bardzo szybko się starzejąNot anymore.
Taka sytuacja ma miejsce tylko do pewnego poziomu wykonania tych efektów - po jego osiągnięciu efekty specjalne już się specjalnie nie zestarzeją. Dotyczy to między innymi Avengersów (gdzie w finałowej bitwie masz w wielu ujęciach miasto zrobione na kompie o czym się dowiedziałem z dodatków) czy choćby Transformers - efekty z filmu Baya sprzed 12 lat w ogóle się nie zestarzały (podobnie Davy Jones z 2 i 3 częsci piratów dalej wygląda rewelacyjnie). Od mniej więcej 2007-2009 roku (Transformers i Avatar) nie zaobserwowałem już żadnych wyraźniejszych postępów w wykonaniu efektów specjalnych (już prędzej regres, bo coraz częściej robią je na odwal się) prócz ewentualnie komputerowego odmładzania, ale to akurat po dziś dzień raz wyjdzie dobrze, a raz lipnie.
Cytat: Przy czym jestem otwarty na nowe popularne filmy, choć często kończy się to zażenowaniem lub w najlepszym przypadku rozczarowaniem.Dla mnie żenadą są filmy zwyczajnie głupie, traktujące widza jak debila, jak Skyfall albo Alien Covenant.
Akurat Avengers tego nie robi.