22-02-2019, 15:47
(22-02-2019, 10:28)Daras napisał(a): W Twoim cytacie jest mowa o filmie, który jako pierwszy mógł być wyświetlany za pomocą tylko jednego obiektywu. Ja zaś pytałem o trzy projektory.
Jest wyraźnie napisane, że zainstalowali w końcu trzy, a co i na których puszczają, to już nie wiem.
Cytat:Ponoć już przed wojną eksperymentowano w fotografii z obiektywem anamorficznym. Nic z tego nie wyszło. Słyszałem też o niemym filmie skręconym na taśmie 70 mm. Nawet jeśli taki istniał, to rynek pozostał głuchy na rzeczoną nowinkę. Funkcjonuje też „podanie”, w myśl którego przed wojną wymyślono coś na wzór Cineramy. Z barku danych zarzuciłem temat.
Prekursorem Cineramy był m.in. Napoleon z lat 20., natomiast jeśli poczytasz, to już od początku istnienia kinematografii eksperymentowano z szerokimi formatami i pomiędzy powstaniem kina a latami 50. XX wieku powstało naprawdę sporo filmów panoramicznych.
Cytat:Szukano pomysłu na odciągnięcie ludzi od telewizorów. W roku 1952 zadebiutowała Cinerama. Po raz pierwszy na dość szeroką skalę zaczęto upowszechniać ekrany panoramiczne.
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, bo - jak pisałem - Cinerama wymaga kompletnie innego ekranu.
Cytat:Cinemascope wystartowało rok później. I chyba właśnie ten standard miałeś na uwadze pisząc o istniejącym kinie panoramicznym innym niż Cinerama.
W dużej mierze tak, ale też patrzy wyżej.
Cytat:Współcześni twórcy do tej pory sięgają po obiektywy anamorficzne lub taśmy 70 mm.
I chwała im za to.
Cytat:Poczuj się widzem mojego kina, Mefisto.Fotele są bardzo wygodne. Jeden ruch ręki wystarczy aby ująć dłońmi pokal. W nim jest piwo. Dobre. Niepasteryzowane.
Czy to jakieś zaproszenie na seans w mitycznej jaskini Darasa?

Swoją drogą oto najświeższa ciekawostka w temacie - co ciekawe jest możliwość obejrzenia tego także w Polsce (Warszawa):