Misfit, dzięki. Jednak dobrze zapamiętałem, że podjąłem dobrą i świadomą decyzję zakupową.
Już choćby po Twoich zrzutach widzę, że do tego typu filmu zdecydowanie lepszy jest format telewizyjny (16:9). Kadry panoramy dla ubogich, czyli Super 35 (okolice 2.40 :1) wyglądają na „ściśnięte”. W tej dość kameralnej produkcji większe znaczenie ma dla mnie góra / dół. Spieprzyłbym sobie projekcję szukając na siłę płytę z kinowym OAR. Nie przepadam za Superscope (obecnie rzeczone Super 35). To oszustwo. No, ale każdy ma prawo do definiowania własnych gustów. Ja polecam edycję polską. Jednak.
EDIT:
Oczywiście polscy wydawcy potrafili też przyciąć format Super 35 w sposób absolutnie nieakceptowalny. Przykładem niech będzie „Pozwól mi wejść” (2010) z OAR 2.35:1. W przypadku edycji Monolith nawet nie było intencji „kadrowania” pod Open Matte.
Już choćby po Twoich zrzutach widzę, że do tego typu filmu zdecydowanie lepszy jest format telewizyjny (16:9). Kadry panoramy dla ubogich, czyli Super 35 (okolice 2.40 :1) wyglądają na „ściśnięte”. W tej dość kameralnej produkcji większe znaczenie ma dla mnie góra / dół. Spieprzyłbym sobie projekcję szukając na siłę płytę z kinowym OAR. Nie przepadam za Superscope (obecnie rzeczone Super 35). To oszustwo. No, ale każdy ma prawo do definiowania własnych gustów. Ja polecam edycję polską. Jednak.EDIT:
Oczywiście polscy wydawcy potrafili też przyciąć format Super 35 w sposób absolutnie nieakceptowalny. Przykładem niech będzie „Pozwól mi wejść” (2010) z OAR 2.35:1. W przypadku edycji Monolith nawet nie było intencji „kadrowania” pod Open Matte.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.