(07-05-2019, 21:25)Daras napisał(a): Czy mógłbyś trzymać rękę na pulsie?Jasne.
(07-05-2019, 15:41)misfit napisał(a): Jest też pełna obsługa menu dla UHD BD ?Zidoo twierdzi, że tak. Nie znalazłem potwierdzenia tego w testach, póki co. Dla zwykłych BD jest pełne wsparcie. Pozostaje pytanie, czy można mieć zewnętrze w stosunku do BD.iso, czy BD foldera napisy? Poszukam info i zaktualizuję temat, jakby co...
DuneHD dało w ostatniej aktualizacji pełne wsparcie dla BD-menu. BD może być czytane z foldera, obrazu .iso, lub wprost z płyty umieszczonej w zewnętrznym napędzie. To też jest wspierane. Napęd może być dla CD/DVD lub BD. O UHD na razie cicho. Płyty BD oczywiście muszą być niezakodowane.
Napisy zewnętrze do BD.iso i BD-folderu nie są na tą chwilę wspierane. Obiecali to jednak zmienić w kolejnych aktualizacjach. Będę śledził temat...
(07-05-2019, 15:41)misfit napisał(a): Nadchodzący Sony UBP-X800M2 ma mieć ponoć ten sam/podobny SoC MT co OPPO i Pioneer. I tutaj przychodzi mi do głowy inna myśl - gdyby tak się dało wgrać do niego firmware z OPPO i przy tym uzyskać tę samą funkcjonalność. Marzenia...To się już dzieje. Do Pioneera LX500 już zrobili jailbrake i próbują podziałać na nim z fw od Oppo. Myślę, że z Soniakiem to kwestia czasu. Jeżeli udało się to zrobić dla M9072, który przecież ma inną płytę główną niż Oppo to znaczy, że bazowy linux i drivery które są dostarczone w fw dla Oppo są wystarczające, żeby sprzęt ruszył. Na SoCu jest pewnie zrealizowana większość funkcjonalności. WiFi, Bluetooth, to zapewne zewnętrzne moduły i tu mogą być problemy, ale z drugiej strony to coś, bez czego można żyć. Obsługa LAN na Ethernecie jest pewnie w SoCu, więc pliki po sieci będą obsługiwane. To najważniejsze. W końcu sprawne czytanie obrazów .iso płyt wymaga interfejsu o dużej i stabilnej przepływności... Kolejny potencjalny problem, to analogowe audio. Potencjalny, bo zarówno Oppo jak i Pioneer używają DAC od Sabre (w droższym modelu) albo od AKM (w tańszym). Pewnie da się to jakoś ogarnąć.
Co do LX500, to póki co ma spore ograniczenia. Nie ma przykładowo obsługi NTFS dla dysków pod USB. Widać wyraźnie, że będzie jeszcze sporo aktualizacji fw tego modelu, bo trudno mi uwierzyć, że Pioneer zostawiłby takie braki w funkcjonalności...
niespotykanie spokojny człowiek