28-08-2019, 20:41
Niedawno zakupiłem "Bez przebaczenia" (Premium Collection) i ku memu zaskoczeniu w środku była płyta z remasterem, który był przy wydaniu 4K UHD. Z tego co porównywałem z pierwotnym wydaniem blu-ray w naszej dystrybucji (min. na stronie Porala), nieco inny układ ma tylna okładka. Jednak slipcase z Premium Collection pozostaje taki sam, tak więc przy zakupie nowej sztuki, w folii, będzie trudno oszacować czy posiada starą czy zremasterowaną wersję... Taki sam, jak sprawdziłem, jest nr katalogowy oraz EAN. Inna odróżniająca rzecz to płyta - w pierwotnej wersji z twarzami bohaterów, w nowej tylko z tytułem na czarnym tle. Kolejna i istotna rzecz, to dodatki, przetransferowane z choćby wydania 2DVD, których nie było w pierwotnym wydaniu.
Tak więc, jako, że jakaś część osób polowała tu na okazje związane z tym, że ludzie upgrade'ujący ten tytuł do wersji UHD pozbywali się na aukcjach czy też prywatnie płytki BD z remasterem, być może nie będą musieli tego już robić. Ciekawe tylko, czy Galapagos np. wycofał z rynku stary nakład (w co wątpię) i zrobił dodruk nowego? Tak czy siak, to jak na polskie warunki, gdzie pełno tytułów na blu-ray pokończyło nakłady i w większości dystrybutorzy mają to gdzieś, taki ruch należy pochwalić.
Info o tym dodaję też w filmoskopie.
Tak więc, jako, że jakaś część osób polowała tu na okazje związane z tym, że ludzie upgrade'ujący ten tytuł do wersji UHD pozbywali się na aukcjach czy też prywatnie płytki BD z remasterem, być może nie będą musieli tego już robić. Ciekawe tylko, czy Galapagos np. wycofał z rynku stary nakład (w co wątpię) i zrobił dodruk nowego? Tak czy siak, to jak na polskie warunki, gdzie pełno tytułów na blu-ray pokończyło nakłady i w większości dystrybutorzy mają to gdzieś, taki ruch należy pochwalić.
Info o tym dodaję też w filmoskopie.