09-03-2020, 18:47
"Terminator: Dark Fate", to film w wielu aspektach słaby, a znowu w innych zły. Dzieło Millera wyglądało i brzmiało bardzo okazale w technologii kinowej IMAX, w którym to formacie w kinie, i to w dniu premiery, film ten obejrzałem. Wrażenia typowo wizualne i dźwiękowe dały łącznie taki obraz "Mrocznego Przeznaczenia", że pod tym względem oceniam dzieło wysoko. Ocena 8/10 jest tu należna, ale tylko w kwestii wrażeń wzrokowo-słuchowych; fabuła, która miała być istotną komponentą, okazała się poprzetykana dziurami, przez które uciekała aż miło. Mało tego, stagnacje tempa akcji, które się w filmie pojawiały, wprowadzały tylko więcej zamieszania i kolejnego nieoryginalnego dla Uniwersum Terminatora tragizmu ważnej jednostki. Kapliczki ze złota powinno się stawiać technikom, którzy przeskalowali i odpowiednio upłynnili dźwięk i standardową 35-tkę zapisu "Dark Fate" do standardów technologii IMAX, bo właśnie IMAX, odniosłem wrażenie, potrafił te niedoskonałości, i fabularne i montażowe zamarkować. Przy drugiej projekcji "Mrocznego Przeznaczenia", aż tak wesoło nie było. Kino, domowe, to nie to samo, co immersyjny IMAX - wyszły niedoskonałości, które dla produkcji Tima Millera były, mówiąc oszczędnie w kolokwializmach, znaczące. Miałem kupować film w formacie zapisu Blu-Ray 4K, jednak tego błędu już nie popełnię. Do tego wybryku z Uniwersum Terminatora, który utknął w pętli przyczynowo-skutkowej, bez początku i końca, wrócę za jakiś czas, być może, gdy film się zestarzeje. Wtedy, kto wie, możliwe że dołączę go do swojej kolekcji i wspomnę nie raz, jak to wtedy było.
Moja osobista topka filmów z Kanonu Terminatora - choć to pojęcie kontrowersyjne - ma się następująco, od miejsca 1 do 3:
1) "Terminator 2: Dzień Sądu"
2) "Terminator"
3) "Terminator: Salvation"
2021 rok to trzydziestolecie premiery "Dnia Sądu", w związku z tym, jako entuzjasta świata cyber-zabójców skynetowskiej przyszłości, liczę na wydanie tego filmu w edycji Blu-Ray 4K, z polskimi napisami lub lektorem.
Moja osobista topka filmów z Kanonu Terminatora - choć to pojęcie kontrowersyjne - ma się następująco, od miejsca 1 do 3:
1) "Terminator 2: Dzień Sądu"
2) "Terminator"
3) "Terminator: Salvation"
2021 rok to trzydziestolecie premiery "Dnia Sądu", w związku z tym, jako entuzjasta świata cyber-zabójców skynetowskiej przyszłości, liczę na wydanie tego filmu w edycji Blu-Ray 4K, z polskimi napisami lub lektorem.