27-03-2020, 23:37
Powodzenia dla Wszystkich. Ja też na przymusowym urlopie (pal licho, że nielegalnym, ale pomiędzy wierszami usłyszeliśmy, że jeżeli nie pójdziemy na nowe urlopy, to korporacja będzie pamiętać
), ale i tak czuję się szczęściarzem, że korpo i umowa na stałe, bo nawet jeżeli będą zwolnienia, to nie jestem w czarnej dupie z dnia na dzień jak przedsiębiorcy czy ludzie na tych wszystkich umowach zleceniach czy innych śmieciówkach. Żeby się nie skończyło tak, że wielu bardziej niż maseczek, potrzebować będzie sznura.
Teraz najbardziej mnie i Żonę martwi sprawa porodu. Termin na początek czerwca. Fajnie byłoby znowu być z Nią. Zobaczymy. Przy okazji mam pytanie, czy jeżeli z ZUSu ktoś mailowo dopowiedział mi na moje pytanie (dodzwonienie do nich byłby cudem bo jest się np 674 w kolejce
), czy to jest wiążące.
Pytanie: Czy mogę iść na zasiłek opiekuńczy na dziecko (3 latka, zamknięte przedszkole) - zatrudnienie: umowa o pracę - czas nieokreślony, w momencie gdy Żona jest w ciąży (trochę ponad 2 miesiące do porodu - termin - 4 czerwca)? Żona jest na zwolnieniu L4 (ze względu na ciążę - jej zatrudnienie to umowa o pracę na czas nieokreślony)
Odpowiedzieli mi, że:
"Dodatkowy zasiłek opiekuńczy przysługuje , ponieważ osoba chora nie może zapewnić opieki dziecku".
Szkoda mi marnować urlopu, a zasiłek mimo, że 80% będzie wyższy niz obecne 100%, bo jest obliczany z pensji uzupełnionej o premie z ostatnich 12 miesięcy. Z drugiej strony moim zdaniem bzdury piszą, bo ciąża nie jest zagrożona.
), ale i tak czuję się szczęściarzem, że korpo i umowa na stałe, bo nawet jeżeli będą zwolnienia, to nie jestem w czarnej dupie z dnia na dzień jak przedsiębiorcy czy ludzie na tych wszystkich umowach zleceniach czy innych śmieciówkach. Żeby się nie skończyło tak, że wielu bardziej niż maseczek, potrzebować będzie sznura. Teraz najbardziej mnie i Żonę martwi sprawa porodu. Termin na początek czerwca. Fajnie byłoby znowu być z Nią. Zobaczymy. Przy okazji mam pytanie, czy jeżeli z ZUSu ktoś mailowo dopowiedział mi na moje pytanie (dodzwonienie do nich byłby cudem bo jest się np 674 w kolejce
), czy to jest wiążące.Pytanie: Czy mogę iść na zasiłek opiekuńczy na dziecko (3 latka, zamknięte przedszkole) - zatrudnienie: umowa o pracę - czas nieokreślony, w momencie gdy Żona jest w ciąży (trochę ponad 2 miesiące do porodu - termin - 4 czerwca)? Żona jest na zwolnieniu L4 (ze względu na ciążę - jej zatrudnienie to umowa o pracę na czas nieokreślony)
Odpowiedzieli mi, że:
"Dodatkowy zasiłek opiekuńczy przysługuje , ponieważ osoba chora nie może zapewnić opieki dziecku".
Szkoda mi marnować urlopu, a zasiłek mimo, że 80% będzie wyższy niz obecne 100%, bo jest obliczany z pensji uzupełnionej o premie z ostatnich 12 miesięcy. Z drugiej strony moim zdaniem bzdury piszą, bo ciąża nie jest zagrożona.