29-04-2020, 10:11
(28-04-2020, 15:41)Mefisto napisał(a): A idę o zakład, że gdyby wydawcy wraz ze sklepami odpowiednio pocisnęły, to i klient by się znalazł.Kusząca by się z nią zgodzić teza, ale wydaje mi się, że to jednak nie jest (tylko/głównie) kwestia odpowiednio niskiej ceny i dostępności a głeboko zakorzenionych przyzwyczajeń i wewnętrznej zgody na "bylejakość".
Taka scenka z życia.
Pracuję w dużym korpo IT z seniorami, którzy siedzą w tej branży ~20 lat (ale też z 20-30letnimi "młodymi gniewnymi" korposzczurami
), także rozumieją od strony technicznej szeroko pojęte tematy związane ze specyfiką mediów cyfrowych. Innymi słowy rozumieją pojęcia takie jak bitrate, kodeki, kompresja danych itd. i wiedzą jako to wszystko działa od podszewki, ale...Gadaliśmy kiedyś o filmach, coś zeszło na SF, ktoś napomknął o Odysei kosmicznej i ja jakoś rzuciłem, że kupiłem sobie wydanie 4K na co usłyszałem dwa pytania: po co kupujesz filmy? I po co ci 4K? Na moje tłumaczenie, że dzięki temu mam najlepszą dostępną jakość obrazu i dźwięku usłyszałem: e, daj spokój, to samo mam przecież na cda.p. Podłączam lapka do tv i puszczam fullHD i mam zajebisty obraz.
Kurtyna.
Także mentalnie po prostu większość społeczeństwa nie jest nauczona by dążyć do perfekcji i zadowala się produktem przeciętnym (nawet jeśli stać ich na odpowiedni sprzęt/zakup gadżetów typu film na BD). Tyczy się to też pokolenia 20-30 latków, bo i tutaj spotykam się z podobną argumentacją (cda.pl mi styknie, oglądam filmy na laptopie/telefonie). I tutaj też często-gęsto mówią to ludzie, którzy nie liczą każdego grosza pod koniec miesiąca.
Druga sprawa, która imho wpływa na taką a nie inną sytuację runku filmowego w Polsce, to brak wykształcenia w ludziach posiadania jakiejś pasji. Jakiejkolwiek. Do czegokolwiek. Znakomita większość moich bliższych i dalszych znajomych nie ma pasji rozumianej jako hobby, które pielęgnują w wolnych chwilach, doglądają, pucują, emocjonują się, przeżywają, pogłębiają na jej temat wiedzę, uczą się etc. (wiecie o co chodzi
). Jak można wymagać jakiegokolwiek dążenia do wysokich standardów w czymś, co nie jest jego konikiem od kogoś, kto tych standardów nie osiąga nawet w dziedzinie, o której mówi, że ją lubi - bo wielu mam znajomych, którzy to opowiadają czego to oni nie robią/czym to się nie zajmują - rowery, góry, podróże, muzyka, gry wideo - ale jak zaczniesz drążyć, to się okazuje, że to wszystko to jest takie ślizganie się po powierzchni. IMHO w naszym społeczeństwie pojęcia "pasji" i "rozrywki" są nieświadomie mylone i/lub brane za synonimy. Jedyne co może zmienić ten stan rzeczy, to nowe pokolenia wychowywane przez pasjonatów. Tyle, że to jest kwestia dekad
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820