23-02-2015, 17:46
A Artysta? Papusza? Nebraska? Biała Wstążka? Rezygnacja z kolorów to taka forma artyzmu, brak kolorów powoduje, że bardziej skupiamy się na tym co jest na planie, cała nasza uwaga skupia się na pojedynczych ujęciach, nie jesteśmy rozpraszani. Powody zdecydowania się na nakręcenie Czarno-Białego filmu są czysto artystyczne. Brak kolorów pomaga też lepiej przedstawić tragedię czy smutek a także wprowadza spokój do obrazu, co wiążę się właśnie z tym co powiedziałem na początku.
Może nie jestem jakoś zachwycony Idą, ale te zabiegi artystyczne uważam za naprawdę udane. Pawlikowski, kiedy powiedział, że chce nakręcić czarno-biały film do tego w 4:3 usłyszał "Nie wygłupiaj się", jednak dobrze się to wpisuję w to, jak chceli przedstawić Idę. Same wąskie kadry, nie ma panoram a kamera jest stale nieruchoma. Czasami potrzeba kilku zapomnianych (przestarzałych) już zabiegów artystycznych, żeby film zyskał na jakości.
Może nie jestem jakoś zachwycony Idą, ale te zabiegi artystyczne uważam za naprawdę udane. Pawlikowski, kiedy powiedział, że chce nakręcić czarno-biały film do tego w 4:3 usłyszał "Nie wygłupiaj się", jednak dobrze się to wpisuję w to, jak chceli przedstawić Idę. Same wąskie kadry, nie ma panoram a kamera jest stale nieruchoma. Czasami potrzeba kilku zapomnianych (przestarzałych) już zabiegów artystycznych, żeby film zyskał na jakości.