Za saj faje to powinieneś dostać pochwałę (Dreamscape, Johnny Mnemonic, Maszyna Śmierci, Ulepszenie, Uciekinier itp.) ale z jednoczesnym kopem w jaja za: marne ruskie Attraction, okropny kaprys Travolty w postaci Bitwa o Ziemię i strasznie nieudanego nowego Predatora. Ten steelbook Dark City sam chciałem kupić ale stwierdziłem, że poczekam na 4K bo w tym filmie jest wiele bardzo soczystej czerni której dotychczasowe formaty nie są w stanie udźwignąć.
Na szczęście nadal żyjemy w czasach gdy nagie dupsko gwiazdora Hollywoodu przegrywa z klasykiem.
https://www.znak.com.pl/ksiazka/cyberpunk-1982-2020-michal-wojtas-164802
To akurat nie jest tak znany film a jedynie nieoczekiwany hit ery VHS dzięki dobrym efektom specjalnym. A reżyser Stephen Norrington ma podobną historię do w/w Trumbulla - pracował nad efektami spec. kultowych scaj fajów z lat 80-90tych (w tym Hardware.. wink wink). Tak na marginesie: małą scenkę w tym filmie dostała raczkująca wtedy Rachel Weisz.
(01-06-2020, 01:31)sebas napisał(a): Silent Running - bardzo pozytywne zaskoczenie. Mimo skromnego budżetu wyszedł bardzo przyzwoity filmik. Opowiada o ważnych (szczególnie w dzisiejszych czasach zagadnieniach) bez nadęcia i niepotrzebnego patosu.Dżyzas! Toć to klasyka gatunku! Dzieło Trumbulla - gościa który odpowiadał za efekty specjalne najbardziej znanych filmów sci-fi lat 70-80tych.
(01-06-2020, 01:31)sebas napisał(a): Solaris - udany i niedoceniony. Ta interpretacja dzieła Lema jest zdecydowanie łatwiejsza w odbiorze od filmu Tarkowskiego.Gołe poślady Clooneya < interpretacja Tarkowskiego... dlatego niedoceniony
Na szczęście nadal żyjemy w czasach gdy nagie dupsko gwiazdora Hollywoodu przegrywa z klasykiem.(01-06-2020, 01:31)sebas napisał(a): Johnny Mnemonic - niewiele jest filmów z nurtu cyber-punk. Ten jest jednym z bardziej znanych. Nie jest to dzieło wybitne, ale daje radę.Miał to być niskobudżetowy film ale twórcy dostali znacznie większy budżet (hype na cyberpunk i pokłosie popularności powieści Williama Gibsona) dzięki czemu mogli sobie pozwolić na Lundgrena i Reevesa. A film się nie udał bo za kamera stanął nie zawodowy reżyser a ...artysta. Takie ciekawostki można wyczytać w poniższej książce (polecam jeżeli ktoś chce znacznie poszerzyć wiedzę o nurcie cyberpunk):
https://www.znak.com.pl/ksiazka/cyberpunk-1982-2020-michal-wojtas-164802
(01-06-2020, 01:31)sebas napisał(a): Death Machine - Gieferg z Nfsfanem83 tyle o tym filmie dyskutowali, że musiałem go zdobyć (wcześniej, wstyd się przyznać, go nie znałem).To za nieznajomość Silent Running powinieneś się wstydzić
To akurat nie jest tak znany film a jedynie nieoczekiwany hit ery VHS dzięki dobrym efektom specjalnym. A reżyser Stephen Norrington ma podobną historię do w/w Trumbulla - pracował nad efektami spec. kultowych scaj fajów z lat 80-90tych (w tym Hardware.. wink wink). Tak na marginesie: małą scenkę w tym filmie dostała raczkująca wtedy Rachel Weisz.
Moje aukcje na OLX