Hank100, w pewnym sensie wymieniony przeze mnie serial nadal jest aktualny, bo kultowy...
Czy ktoś pamięta „Banaczka” (1972 / 74) i jego polskie powiedzonka?
Karel napisał:
O serialu "Banacek" opowiadali mi rodzice. Pamiętam jak mówili, że główny bohater serialu będący Polakiem (czy też Amerykaninem polskiego pochodzenia) miał w zwyczaju wygłaszanie różnego rodzaju tzw. polskich powiedzeń i przysłów, z tym że owe przysłowia w ogóle nie przypominały tych naszych i były chyba tylko i wyłącznie wytworem bogatej wyobraźni scenarzysty.
Nazwisko "Banacek" też do szczególnie popularnych w Polsce nie należy, że tak eufemistycznie to ujmę...
Daras napisał:
Twoi rodzice mają fenomenalną pamięć, Karel.
Przysłowia Banaczka przeszły do historii.
(…)
Wszystkie „polskie” przysłowia detektywa miały wydźwięk jak to poniżej:
„Nie szukaj skarpetek na niebie gdy masz je na nogach”.
To oczywiście było jedno z najsensowniejszych przysłów Banaczka vel Banacka.
Inne ciekawe:
„Nie podskakuj, kiedy chodzisz po jajkach”.
„Jak wyciągasz z barszczu grzybek to uważaj bo to może być granat”.
„Tuzin wierzchowców i srebrne kandelabry nie uchronią Białegostoku przed ciężką zimą”.
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=12027&postdays=0&postorder=asc&start=1065
P.S.
Nie bądź taki Banaczek jest powiedzonkiem powstałym w Polsce w trakcie emisji serialu.
Czy ktoś pamięta „Banaczka” (1972 / 74) i jego polskie powiedzonka?
Karel napisał:
O serialu "Banacek" opowiadali mi rodzice. Pamiętam jak mówili, że główny bohater serialu będący Polakiem (czy też Amerykaninem polskiego pochodzenia) miał w zwyczaju wygłaszanie różnego rodzaju tzw. polskich powiedzeń i przysłów, z tym że owe przysłowia w ogóle nie przypominały tych naszych i były chyba tylko i wyłącznie wytworem bogatej wyobraźni scenarzysty.
Nazwisko "Banacek" też do szczególnie popularnych w Polsce nie należy, że tak eufemistycznie to ujmę...
Daras napisał:
Twoi rodzice mają fenomenalną pamięć, Karel.
Przysłowia Banaczka przeszły do historii.
(…)
Wszystkie „polskie” przysłowia detektywa miały wydźwięk jak to poniżej:
„Nie szukaj skarpetek na niebie gdy masz je na nogach”.
To oczywiście było jedno z najsensowniejszych przysłów Banaczka vel Banacka.
Inne ciekawe:
„Nie podskakuj, kiedy chodzisz po jajkach”.
„Jak wyciągasz z barszczu grzybek to uważaj bo to może być granat”.
„Tuzin wierzchowców i srebrne kandelabry nie uchronią Białegostoku przed ciężką zimą”.
http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=12027&postdays=0&postorder=asc&start=1065
P.S.
Nie bądź taki Banaczek jest powiedzonkiem powstałym w Polsce w trakcie emisji serialu.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.