Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14 Dalej »

Chappie ( 2015 )

Opcje tematu
Chappie ( 2015 )
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

18-03-2015, 15:59
Dla mnie niestety słabo z Chappie. Spodziewałem się zupełnie czegoś innego a dostajemy zespół muzyczny, który znajduje się w filmie tylko ze względu na ich popularność i niecodzienny wygląd bo aktorsko wypadają bardzo blado, który przez większość filmu uczy Chappie jak być ulicznym rzezimieszkiem. Zamiast pojedynku między sztuczną inteligencją a człowieczeństwem dostajemy robota o inteligencji dziecka, który pomaga kraść i rabować. Film chce, żebyśmy czuli sympatię do naiwnego robocika, ale to po prostu nie wychodzi. Do tego czyżby Blomkamp wyczerpał swoje pokłady kreatywności? Zacznijmy od Big Hero 6 - animacja, w której chłopak stara się stworzyć Samodzielnie myślącego robota i nagrywa swoje postępowania. To samo robi przecież Deon Wilson. Robot projektowany przez Vincenta jest kalką maszyny z Robocopa. Dorzucę jeszcze to:
[Obrazek: gFpoN.png]
[Obrazek: gFpnc.png]

To już przestaje być inspiracja, tylko plagiat. Film pożycza sobie rozwiązania z różnych filmów, wrzuca je w jedno miejsce i skupia się na złych wydarzeniach. Zamiast pojedynku Deona z Vincentem, czyja ideologia wydaje się być bardziej słuszna, czyje rozwiązania tańsze, bardziej praktyczne, bezpieczniejsze itd. dostajemy Chappie bujającego się z marnym towarzystwem.
No, trochę popsioczyłem to teraz parę plusów. Copley jako Chappie poradził sobie całkiem dobrze. Reżysersko u Blomkpampa raczej nie ma problemów, po prostu jest u niego duży problem z wytworzeniem ciekawych postaci, których losem byś się interesował. Jest próba ugryzienia tematów z dziedziny bardziej ambitnego sci-fi. Wizualnie przyjemny, jako całość lekki i może gdyby nie to, że wszystko zapowiadało, że to będzie zupełnie inny film to odbiór byłby trochę lepszy. Po Chappie mam duże wątpliwości jeśli chodzi o to co Blomkamp zrobi z "Obcym", chociaż może łatwiej będzie mu wejść i czerpać z rozwiniętego już uniwersum niż wytworzyć coś od podstaw. Tutaj pojechał trochę po najmniejszej linii oporu, ograniczając ambitny koncept. Do Chappie napewno wrócę, po zaprezentowanych okładkach już wiem, że w tej steelbookowej wersji. Pomimo, że film nie trafił w moje poczucie sci-fi, chociaż był promowany jako coś innego to mamy luźną, ciekawie zarysowaną koncepcję, fajnego robota, bardzo słabych Ninja i Yolandi. Jackman dawał radę, była rozrywka, momentami było ciekawie, ale jednak mocno czułem niewykorzystany potencjał

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama

Wiadomości w tym wątku
Chappie ( 2015 ) - Haqu - 18-03-2015, 15:59
RE: Chappie ( 2015 ) - Gieferg - 18-03-2015, 16:41
RE: Chappie ( 2015 ) - Haqu - 22-03-2015, 20:25
RE: Chappie ( 2015 ) - Gieferg - 22-03-2015, 20:48
RE: Chappie ( 2015 ) - pred895 - 22-03-2015, 21:48
RE: Chappie ( 2015 ) - Gieferg - 23-03-2015, 12:50
RE: Chappie ( 2015 ) - accept2 - 29-03-2016, 00:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku