27-12-2020, 14:56
(26-12-2020, 14:45) kulcikriu napisał(a): niektore odcinki wrecz genialneTrue. Jak S1 rozwalał mi mózg kadrowaniem, S2 ukrytymi na widoku podpowiedziami gdzie jest Eliot (a i tak dałem się zmylić
), S3 zostawił mnie speechless po 4tym odcinku (jednoujęciowa anarchia w budynku E Corp) i finale, tak S4 stopił mi mózg odcinkiem 5tym (bez dialogów!) 7mym (Vera(!) i format 5aktowej sztuki teatralnej) i od 9 do 13 (po każdym z nich myślałem "WHOA!! WHAAAT?!" i że już większego twista nie będzie i za każdym razem Esmail dawał mi w ryj
).Jak do tej pory najbardziej satysfakcjonujące mnie zakończenie lubianej serii (druga jest Utopia, a zaraz za nią Wonder Years, potem niestety nie ma już nic).
W dodatku oglądanie tego serialu na bieżąco miało coś, czego niestety nie da się powtórzyć oglądając teraz - zaangazowanie w śledzenie rozkmin i analiz fanów (np. na Reddicie). Jedynie jeszcze przy pierwszym sezonie True Detective spotkałem się z takim zaangażowaniem w rozkładanie na czynniki pierwsze tropów ukrytych w serialu. Co było w tym najlepsze: teorie fanów potwierdzały to, co mówił cały czas Esmail - że zakończenie miał w głowie od samego początku i nie zmienił nic, nawet wtedy, kiedy niektóre teorie widzów trafnie przewidywały plot twisty (fuck you, LOST!).
(27-12-2020, 09:03)misfit napisał(a): Podobnie jak zachwalany tu i ówdzie The Expanse.O, to chyba ja. Imho idealnie uzupełnia lukę po Battlestar Galactica - ciężko jest mi się do czegoś przyczepić... no, może czasem CGI niedomaga, ale jest tego tak mało, że nie wpływa na ogólny bardzo dobry poziom wykonania. Po przejęciu przez Amazona jakość imho nawet lekko wzrosła (zwłaszcza od strony technicznej). Swoją drogą ciekawe jak wypadnie reboot BSG produkowany przez Esmaila. Po Mr Robocie wyreżyserował jeszcze genialny S1 Homecoming i już raczej średnie (ale już tylko produkowane przez niego) Briarpatch.
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820