Pierwszy, mały up w 2021 i kolejny film sprawdzony w Atmosie 
Podbiłem ponownie o 1 dB atmosy, ale akurat na GITSie nie ma zbyt wielu scen wykorzystujących uroki górnych głośników poza może dosłownie dwoma o mniejszym efekcie "wow" (przelatujące śmigłowce z samego początku i scena z Motoko w helikopterze, kiedy rozmawia z Aramakim po sabotażu Sekcji 6 - wyraźnie słychać silnik maszyny nad głową) i jedną z mocnym - scena, kiedy Puppet Master po raz pierwszy przemawia. Efekt wrzuca ciarki na plecy! Dosłownie słychać jakby był wszędzie - nie tylko z lewej, prawej, z tyłu, przodu, ale też nad tobą. Pogłębiają to głosy innych postaci podczas dialogu z nim, które słychać tylko z jednego kierunku.
Widziałem ten film już na pewno dobre ponad 100 razy (pierwszy raz gdzieś ok 1996 na VHSie na jakimś Sanyo, potem na Canal+, niezliczone powtórki na VHSie kopii z C+ i na DVD z jakimś bieda system 5.1 z Auchana za 800zł (2004 rok
) - BD jakoś mnie ominęło ¯\_(ツ)_/¯. I dopiero teraz usłyszałem po raz pierwszy niektóre subtelne dźwięki. Np. bicie serca sekretarki ministra, "pikanie" komputera spoza prawego kadru podczas logowania się do ciała Puppet Mastera, dźwięki zapięć butów Kusanagi w wozie z Togusą i jeszcze wiele podobnych detali. Nie wiedziałem, że zadbano tam o takie szczególiki. Fajnie.
Wizualnie UHD tutaj IMHO wiele nie dodaje. HDRu nie czuć, WCG również a rozdziałka 4K działa już na niekorzyść obrazu. Poziom przywiązania do detalu w GITS jak na tamte czasy, to najwyższa półka, ale 4K pokazuje już ograniczenia w tworzeniu grafiki w 1995 roku. Z tego też względu nie zdecyduję się na upgrade Akiry do UHD. Co innego współczesne animacje - Your Name i Weathering with You w UHD powalają!
Jeśli chodzi o samo wydanie, to zdeka rozczarowanko. Grafika na slipcoverze jest z tego najlepsza. Pudełko to straszna tandeta. Jak wziąłem je do ręki, to w pierwszej chwili myślałem, że jest połamane :|
Dopiero jak otworzyłem, to okazało się, że to najgorsza wersja eco case jak poniżej
https://i.ebayimg.com/images/g/jKoAAOSwblZZJJSb/s-l640.jpg
Menu poza animowaną grafiką z okładki szału nie robi - czcionki, kolory i estetyka menu pasują do tematyki filmu jak pięść do oka. Także już wiem, czemu kosztowało mnie to tylko ok 90zł z przesyłką z USA
Jak macie wydanie BD to IMHO nie warto zmieniać dla grafiki slipcovera i samej ścieżki audio w Dolby Atmos.

Podbiłem ponownie o 1 dB atmosy, ale akurat na GITSie nie ma zbyt wielu scen wykorzystujących uroki górnych głośników poza może dosłownie dwoma o mniejszym efekcie "wow" (przelatujące śmigłowce z samego początku i scena z Motoko w helikopterze, kiedy rozmawia z Aramakim po sabotażu Sekcji 6 - wyraźnie słychać silnik maszyny nad głową) i jedną z mocnym - scena, kiedy Puppet Master po raz pierwszy przemawia. Efekt wrzuca ciarki na plecy! Dosłownie słychać jakby był wszędzie - nie tylko z lewej, prawej, z tyłu, przodu, ale też nad tobą. Pogłębiają to głosy innych postaci podczas dialogu z nim, które słychać tylko z jednego kierunku.
Widziałem ten film już na pewno dobre ponad 100 razy (pierwszy raz gdzieś ok 1996 na VHSie na jakimś Sanyo, potem na Canal+, niezliczone powtórki na VHSie kopii z C+ i na DVD z jakimś bieda system 5.1 z Auchana za 800zł (2004 rok
) - BD jakoś mnie ominęło ¯\_(ツ)_/¯. I dopiero teraz usłyszałem po raz pierwszy niektóre subtelne dźwięki. Np. bicie serca sekretarki ministra, "pikanie" komputera spoza prawego kadru podczas logowania się do ciała Puppet Mastera, dźwięki zapięć butów Kusanagi w wozie z Togusą i jeszcze wiele podobnych detali. Nie wiedziałem, że zadbano tam o takie szczególiki. Fajnie.Wizualnie UHD tutaj IMHO wiele nie dodaje. HDRu nie czuć, WCG również a rozdziałka 4K działa już na niekorzyść obrazu. Poziom przywiązania do detalu w GITS jak na tamte czasy, to najwyższa półka, ale 4K pokazuje już ograniczenia w tworzeniu grafiki w 1995 roku. Z tego też względu nie zdecyduję się na upgrade Akiry do UHD. Co innego współczesne animacje - Your Name i Weathering with You w UHD powalają!
Jeśli chodzi o samo wydanie, to zdeka rozczarowanko. Grafika na slipcoverze jest z tego najlepsza. Pudełko to straszna tandeta. Jak wziąłem je do ręki, to w pierwszej chwili myślałem, że jest połamane :|
Dopiero jak otworzyłem, to okazało się, że to najgorsza wersja eco case jak poniżej
https://i.ebayimg.com/images/g/jKoAAOSwblZZJJSb/s-l640.jpg
Menu poza animowaną grafiką z okładki szału nie robi - czcionki, kolory i estetyka menu pasują do tematyki filmu jak pięść do oka. Także już wiem, czemu kosztowało mnie to tylko ok 90zł z przesyłką z USA

Jak macie wydanie BD to IMHO nie warto zmieniać dla grafiki slipcovera i samej ścieżki audio w Dolby Atmos.
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820