10-02-2021, 01:44
Wszystkim zainteresowanym ewentualnym zakupem napędu "UHD friendly" chciałem dać znać, że popularny BH16NS55 przeszedł ostatnio mały rebranding - jest dostępny jako ten sam model pod szyldem Hitachi LG (tacka wygląda nieco inaczej niż w poprzednim modelu - nie ma już na niej m.in. logotypu producenta) i pod kodem producenta: BH16NS55.AHLU10B (w załączniku zdjęcie z nalepką na moim napędzie). Wygląda jednak na to, że nie ma żadnych problemów z podmianą firmware'u w tej wersji - wprawdzie nie udało mi się tego dokonać aplikacją ASUS_ODD_FW_Changer_(Modified).exe, ale SDF Tool Flasher zadziałał już bez najmniejszych problemów i aktualnie cieszę się firmwarem z modelu WH16NS60 (wersja 1.03). Dokładnie tak jak pisał misfit w tym wątku dzięki temu napęd przyspieszył z odczytem płyt do prędkości x8 (zweryfikowane w trakcie zgrywania kilku płyt trójwarstwowych).
Jedna rzecz która mnie lekko zastanowiła - w trakcie zgrywania 2 płyt UHD (na razie nie udało mi się ponowić takiej sytuacji na "zwykłej" płycie BD) przytrafiły mi się takie błędy:
Nie ukrywam, że trochę mnie to zaniepokoiło, bo znalazłem w internecie sugestie, że może to świadczyć o tym, że napęd "dogorywa" (a przecież mój jest nowy) - czy u kogoś z Was takie błędy wystąpiły? Dodam że jedną z tych płyt udało mi się zgrać ponownie tym razem już bez błędów (w Panasonicu UB820 błędy w tym konkretnym końcowym fragmencie filmu na napisach również nie występują), natomiast przy ponownej próbie zgrywania drugiej z nich podobne błędy również wystąpiły (co ciekawe - niektóre na tych samych plikach, a niektóre na innych: jednak w przypadku tej płyty zawsze to były błędy na krótkich kilkusekundowych filmikach z ostrzeżeniami lub klasyfikacją filmów, nie zaś na "wartościowych częściach" płyty). Ta druga płyta była delikatnie "ubrudzona" (na tyle delikatnie, że wcześniej nawet tego nie zauważyłem; spróbuję zgrać ją jeszcze jeden raz) - czy powinienem być tymi błędami zaniepokojony?
Jedna rzecz która mnie lekko zastanowiła - w trakcie zgrywania 2 płyt UHD (na razie nie udało mi się ponowić takiej sytuacji na "zwykłej" płycie BD) przytrafiły mi się takie błędy:
Kod:
Nie udało się zweryfikować pliku 00075.m2ts (offset: 1763328), plik jest uszkodzony.
Weryfikacja /BDMV/STREAM/00075.m2ts : 6.49% uszkodzone, 90.87% poprawne, 97.36% sprawdzone.
Napotkano 21 błędy(-ów) typu "Błąd HashCheck" - zobacz http://www.makemkv.com/errors/hashcheck/...
Kopia zapasowa utworzona, ale niektóre pliki nie przeszły weryfikacji (ilość: 13)Nie ukrywam, że trochę mnie to zaniepokoiło, bo znalazłem w internecie sugestie, że może to świadczyć o tym, że napęd "dogorywa" (a przecież mój jest nowy) - czy u kogoś z Was takie błędy wystąpiły? Dodam że jedną z tych płyt udało mi się zgrać ponownie tym razem już bez błędów (w Panasonicu UB820 błędy w tym konkretnym końcowym fragmencie filmu na napisach również nie występują), natomiast przy ponownej próbie zgrywania drugiej z nich podobne błędy również wystąpiły (co ciekawe - niektóre na tych samych plikach, a niektóre na innych: jednak w przypadku tej płyty zawsze to były błędy na krótkich kilkusekundowych filmikach z ostrzeżeniami lub klasyfikacją filmów, nie zaś na "wartościowych częściach" płyty). Ta druga płyta była delikatnie "ubrudzona" (na tyle delikatnie, że wcześniej nawet tego nie zauważyłem; spróbuję zgrać ją jeszcze jeden raz) - czy powinienem być tymi błędami zaniepokojony?