W kontekście drive speed control spróbowałbym ustawić tak dla testu prędkość odczytu dla płyt UHD na x4 czy nawet x2 - wtedy będziesz wiedział czy w zbyt dużej prędkości odczytu tkwi przyczyna pojawiania się tych błędów.
Tak przy okazji to u siebie na BH16NS55 z wgranym firmware z WH16NS60 przetestowałem opcję "0=99" na kilku śmieciowych płytach, czyli "unlimited speed for all media". Przy małych plikach, zmianach warstwy oraz kłopotliwych sektorach na płycie prędkość spada do minimum przy takim ustawieniu, ale na dużych plikach to jest odrzutowiec. Backup BD-50 trwa u mnie ok. 20 min, a BD-66 - ~30 min (maksymalna prędkość x12
).
Piszę to jako ciekawostkę bo tu i ówdzie można przeczytać o porysowanych czy wręcz eksplodujących płytach w napędzie przy takich czarach. Ale jak komuś bardzo zależy na czasie...
Nie jest to też opcja zalecana dla napędów z tzw. sleep bugiem.
Tak przy okazji to u siebie na BH16NS55 z wgranym firmware z WH16NS60 przetestowałem opcję "0=99" na kilku śmieciowych płytach, czyli "unlimited speed for all media". Przy małych plikach, zmianach warstwy oraz kłopotliwych sektorach na płycie prędkość spada do minimum przy takim ustawieniu, ale na dużych plikach to jest odrzutowiec. Backup BD-50 trwa u mnie ok. 20 min, a BD-66 - ~30 min (maksymalna prędkość x12
).Piszę to jako ciekawostkę bo tu i ówdzie można przeczytać o porysowanych czy wręcz eksplodujących płytach w napędzie przy takich czarach. Ale jak komuś bardzo zależy na czasie...

Nie jest to też opcja zalecana dla napędów z tzw. sleep bugiem.