13-02-2021, 14:06
Jeszcze krótki update w mojej sprawie - w czwartek wieczorem spróbowałem zgrać jeszcze Blade Runnera 2049 w ramach testów i niestety znów się nie udało. Dwa razy doszło tak do ~55 GB, po czym napęd spowolnił i zaczął wydawać niepokojące odgłosy. Ale co ciekawe, na samym starcie zgrywania pojawiał się jeszcze inny komunikat: "Scsi error - HARDWARE ERROR:TIMEOUT ON LOGICAL UNIT". Zacząłem trochę wertować forum MakeMKV i trafiłem na wątek, w którym ktoś miał ten sam napęd co ja i opisywał problemy z firmwarem dla modelu WH16NS60 w wersji 1.03 (np. dziwne odgłosy, wolne prędkości zgrywania) - wgłębiając się w temat zauważyłem, że trochę umknęła mi informacje z poradników, że zalecana wersja firmware'u WH16NS60 to 1.02, a wcale nie najnowsza 1.03, więc zdowngrade'owałem firmware do wersji 1.02.
Pierwszy plus: komunikat o tym błędzie sprzętowym zniknął, a Blade Runner 2049 zgrał się w całości za pierwszym razem
Z ciekawości stwierdziłem, że jeszcze raz spróbuję zgrać płyty, które wcześniej sprawiały problem - Logan też zgrany prawidłowo za pierwszym razem, więc byłem dobrej myśli. Niestety, w przypadku trzeciej płyty (Czas mroku) błędy się ponowiły, ale tak czy inaczej mam wrażenie, że w moim przypadku firmware 1.03 był problematyczny (wydaje mi się, że BR2049 był dobrą płytą do testów, bo zgrywanie zwalniało powtarzalnie w tym samym momencie + na samym początku wyskakiwał ten błąd SCSI, natomiast przy pozostałych płytach błędy występowały w różnych momentach). Przede mną jeszcze dalsze testy - zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja dla innych płyt.
Pierwszy plus: komunikat o tym błędzie sprzętowym zniknął, a Blade Runner 2049 zgrał się w całości za pierwszym razem
Z ciekawości stwierdziłem, że jeszcze raz spróbuję zgrać płyty, które wcześniej sprawiały problem - Logan też zgrany prawidłowo za pierwszym razem, więc byłem dobrej myśli. Niestety, w przypadku trzeciej płyty (Czas mroku) błędy się ponowiły, ale tak czy inaczej mam wrażenie, że w moim przypadku firmware 1.03 był problematyczny (wydaje mi się, że BR2049 był dobrą płytą do testów, bo zgrywanie zwalniało powtarzalnie w tym samym momencie + na samym początku wyskakiwał ten błąd SCSI, natomiast przy pozostałych płytach błędy występowały w różnych momentach). Przede mną jeszcze dalsze testy - zobaczymy jak będzie wyglądać sytuacja dla innych płyt.