MiMiK napisał(a):Cytat:Nie automat. Niby czemu miałbym ustawiać wysokość kadru dla każdej jednej sekundy dłużej niż 10 sekund?
Czyli w końcu nie automat czy automat (24 klatki = 10 sekund to nie automat?)?
Serio pytam.
Tzn owszem, może się taka sytuacja sporadycznie zdarzyć (jakiś nagły ruch w ramach danej sekundy, gdzie zachodzi potrzeba korekty pozycji kadru na odcinku tej 1 sekundy), ale zazwyczaj się nie zdarza. Jedna pozycja najczęściej wystarcza na całe ujęcie (jeśli nie są dynamiczne), czasem nawet na kilka ujęć.
Mówię z doświadczenia płynącego z przekadrowania "shot by shot" łącznie blisko 7 godzin materiału pochodzacego z filmów akcji z 4:3 i 16:9 do 2.35:1.
Cytat:Wiadomo że i Ty i Ja byliśmy w błędzieAle gdzie ja niby byłem "w błędzie?"
Cytat: ale Tobie obcinanie kadru (z IMAX do 2.35 czy 2.40) nie przeszkadza.Gdy mówimy o kadrowaniu materiału do innego AR, to chyba oczywiste, że każdemu kto się za to bierze nie przeszkadza obcinanie.
Z tym, że mi przeszkadza zmienny AR.
W kilku filmach przeszkadzał mi także taki a nie inny AR wybrany dla całego filmu, albo po prostu chcę obejrzeć AR w innych proporcjach, bo tak.
Kadrowanie z 4:3 czy 16:9 do widescreenu to coś, co robią filmowcy z nagranym materiałem przy sporej części filmów. Głupot takich jak ściskanie kadru w pionie nikt normalny nie robi.
Ale jeśli dla ciebie osobista preferencja to spłaszczony obraz to spoko :>