29-05-2021, 14:48
(28-05-2021, 11:47)Gieferg napisał(a): Cały Daras. Nie wierzy statystykom i w ogóle w nic nie wierzy, chyba, że sam to wymyśli, jak jakieś "namiastki HDRu" i inne bzdury.
Konieczna dygresja. Jak tępe muły co jakiś czas Mierzwiaki wracają do podjętego kiedyś przeze mnie tematu dotyczącego namiastki HDR, co Maciej Koper określił efektem HDR. Nie ja wymyśliłem taką funkcję, lecz producenci odtwarzaczy! Zatem przestań w końcu kleić głupa skoro w różnych miejscach sprawy szczegółowo wyjaśniłem. Przeczytaj ze zrozumieniem całą recenzje (poniżej zajawki) i nie trolluj.
Cytaty:
(…)
Każdy odtwarzacz Ultra HD Blu-ray, by spełnić wymogi specyfikacji, musi jednak być w stanie dokonać konwersji do postaci kompatybilnej z wyświetlaczem Rec 709 / 1080p / SDR.
(…)
W X800 możemy przejąć kontrolę nad tym za pomocą suwaka, znajdującego się w podręcznym menu odtwarzania. Sprawdźmy jaki przedział jasności filmu będzie oddawał on przy skrajnych ustawieniach:
(…)
Jak widać, odtwarzacz pozwala przesuwać górną granicę zakresu od 550 do 1 000 nitów. Nie jest to zbyt duży zakres regulacji, jednak uważam, że rozsądny. Jedno skrajne ustawienie (550 – dające najjaśniejszy obraz) sprawdzi się u osób z niezbyt jasnymi telewizorami lub projektorami, niekompatybilnymi z HDR.
(…)
Jeśli ustawimy suwak na drugą skrajność (1 000 nitów – wariant najciemniejszy) to uzyskamy duża część efektu HDR.
(...)
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-ubp-x800-test-pierwszego-odtwarzacza-uhd-blu-ray-firmy-sony/4/
Mefisto napisał:
Szwecję już oczywiście pomijam…
Kilka tygodni temu odwiedził mnie znajomy ze Szwecji. W knajpach, które się nie poddały słuchałem jego relacji na temat sytuacji za Bałtykiem. Dodam, że z zazdrością.
Cytat:
Prof Gut nawet coś na ten temat bąknął w Warto Rozmawiać.
Niestety, audycja została zdjęta.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.