Cytat:jakie polskie?
Też kupiłem wydanie w 4:3. No i?
Janosik jak dla mnie ma być w 4:3 i kropka, ale już np Ligę Sprawiedliwości Snydera chcę mieć możliwość obejrzeć sobie w takim AR jak jego poprzednie filmy z tej serii, bo uważam, że jest bardziej odpowiednie dla tego filmu. Ta sama sytuacja z Avengers.
I przy okazji wytnę sobie sceny, których oglądać nie mam ochoty
No patrz MASZ mnie, myślałem o 07 Zgłoś się (które posiadam) a wpisałem Janosika (którego uwielbiam i również posiadam). Nie zmienia to faktu że o ile wyjdzie polskie wydanie to wyjdzie wykadrowane do 16:9 (czytaj przycięte).
Cytat:Czyli żeby nie był automat wg twojego rozumienia, powinienem ręcznie ustawić każdą z powiedzmy 100 klatek danego ujęcia, nawet jeśli odpowiednie dla nich ustawienie jest takie samo? A jeśli ustawiam powiedzmy pierwszą klatkę na wysokości X, a ujęcie wymaga żeby klatka nr 100 była na pozycji Y i potrzebuję płynnego przejścia od X do Y to twoim zdaniem mam każdą jedną klatkę ustawić ręcznie na pozycjach pośrednich, bo jak pierwsza i ostatnią ustawię ręcznie i program zrobi płynne przejście od X do Y to juz będzie automat? A jeśli ustawię ręcznie pozycję dla 15 kluczowych dla danego dynamicznego ujęcia klatek (czyli punkt A,B,C,D,E,F,G,H,I,J itd.), a reszta to będą automatyczne płynne przejścia między nimi to też będzie automat?Idąc twoim tokiem myślenia to kręćmy scenę 1 kamerą, a potem się wszystko w programie poprawi bo sobie ustawię ruch kamerą z punktu A do punktu B. Tak to nie działa i tak jak pisałem wcześniej jak nakręcisz kamerą masz większy zapas w kadrze do wykadrowania, a nie wykadrować z wykadrowanego.
No ok, w takim razie jadę z automatu wszystko jak leci bo nikt przy zdrowych zmysłach nie robi tego inaczej.
Cytat:Rozmawiam o tym, jak to należy właściwie zrobić, a nie o tym CZY to należy robić. Robię bo mi się tak podoba i mam ochotę. Ale mogę to zrobić jak należy, albo spieprzyć po całości (np zniekształcając obraz poprzez ściśnięcie jak taki jeden proponował Tongue).A ja pisałem ci że już lepiej uciąć góra i dół, a nie tak jak to Ty proponowałeś/robisz (nadal bo widziałem twoje screeny z wersji Snydera przycięta przez Ciebie) najpierw przyciąć by wpasować się np w 2.35 AR (mus uciąć boki) a potem jeszcze przesuwasz góra/dół by utrzymać poprawne AR czyli znów ucinasz góra/dół. Nie wspominając o tym że musisz przyzoomować by się w to 2.35 wkomponować. I jedno rozwiązanie (moje czyli samo ucięcie z 16x9 do 2.35 gdzie tylko ucinam góra/dół) i twoje (z 16x9 do 2.35 ucinasz góra dół potem zoomujesz by utrzymać np grubość aktora albo by go bardziej uwidocznić i znów ucinasz coś z góry/dołu by się wkomponować w 2.35) jest złe i każdy o zdrowych zmysłach to wie. Kadrujesz z kadrowanego

Cytat:No niestety nie. Może je w końcu przedstawisz?jw