27-06-2021, 13:14
(26-06-2021, 19:08)prodarek napisał(a): wszystkim autorom postów z propozycjami filmów do obejrzenia wielkie dzięki,Dzięki. Fajnie, że są forumowicze, którzy mają szerokie horyzonty filmowe i poszukują ciekawych produkcji s-f w różnych krajach, nie tylko w USA.
Podbije temat, bo nie maw nim zwiastunów dwóch filmów, które są szczególnie warte uwagi, a były wspominane w innych wątkach.
Coma
Produkcja z pogranicza fantasy i s-f. Znakomity wizualnie. Historia też bardzo dobra i tylko zakończenie trochę zawodzi. Wydanie z Niemiec jest dobre technicznie.
Sputnik
Film polecali też Glaeken i djgromo. Jestem już po seansie. Może nie jest jakoś specjalnie spektakularny, ale za to ma fajny klimat. Trzyma w zaciekawieniu do samego końca.
Dodatkowo jeszcze dwie produkcje - słabsze, ale warte uwagi.
Chernovik (A rough draft)
Mam w swoim Archiwum - trochę rozczarowujące połaczenie s-f, fantasy z elementami steampunka. Świetny początek, ale z czasem film traci tempo, zwłaszcza przez słabo poprowadzony wątek miłosny. Dodatkow, zamiast skupić się na głównym bohaterze i umotywować jego działanie w finale, reżyser funduje przeskoki z jednego świata równoległego do innego, które nie wprowadzają niczego interesującego do fabuły, a tylko niepotrzebne zamięszanie. Trzeba jednak przyznać, że poszczególne światy są ciekawie zaprojektowane i wizualnie film prezentuje się nieźle.
Na koniec jeszcze jeden s-f. Jeszcze go nie widziałem, a opinie jakie znalazłem są mięszane.
Blackout
PS.
Poprawiłem tez linki w poprzednim poście - brakowało zwiastuna Superdeep.
niespotykanie spokojny człowiek