(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a): Pewnie BD zostałoby szybciej wyparte z rynku przez UHD, gdyby cena UHD była niższa (tak max 50 zł)
Piszesz o cenach na premierę, czy może o promocjach ?
Jeśli to pierwsze - czyli ceny filmów na UHD miałyby być niższe niż BD. Dlaczego ?
Jeśli to drugie to tak z 50% posiadanych przeze mnie filmów na UHD kupowałem w okolicach tych 50-60 zł (lub taniej).
Tak swoją drogą to ja w ogóle nie rozpatruję UHD BD jako czegoś co miałoby wyprzeć Blu-ray'a (to się nigdy nie stanie), bardziej jako uzupełnienie formatu.
(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a): wydania UHD nie zawierałyby w większości przypadków kopii filmu na BD (wytlumaczy mi ktoś sens tego zabiegu? Rozumiał bym to, gdyby na dodanej płytce BD były tylko dodatki, ale kopia filmu? Nie paniemaju), co pewnie w jakiś sposób też wpływa na cenę.
Czyli chciałbyś aby wydawcy przygotowywali specjalnie pod wydania UHD płytę BD z samymi materiałami dodatkowymi, bez filmu ? To byłyby dodatkowe koszty. Rozsądniej wychodzi po prostu dołączenie płyty z wydań przeznaczonych dla BD. Ma to też swoje plusy - osoby, które planują przesiadkę na UHD w bliższej lub dalszej przyszłości mogą kupić sobie takie wydanie UHD i w międzyczasie korzystać z dołączonej płyty BD z filmem.
Niespecjalnie też widzę aby dodatkowa płyta/płyty BD wpływały na końcową cenę. Zdarzają się takie przypadki, ale to jest bardziej wyjątek od reguły.