(22-11-2021, 22:20)pearlzfan napisał(a): Pewnie są takie osoby, ale spośród entuzjastów kupujących filmy na płytach, to jakis margines (nie dość, że mało ludzi ogólnie kupuje filmy na płytach DVD+BD+UHD, to tych, którzy kupują lepsze formaty jest jeszcze mniej, więc tworzenie wydań BD+UHD z myślą o ludziach, którzy może kiedys zrobią upgrejd to raczej średnio skalkulowany biznes plan
No nie wiem - u nas na forum bez problemu znajdziesz takie osoby, którym zdarza się kupować filmy na UHD, pomimo tego, że nie mają sprzętu do ich odtwarzania (ale mają takowy w planach). I póki co jadą na dołączonych płytach BD. Sam się zresztą do takich osób zaliczałem - pierwsze filmy UHD (z dołączonym BD) kupowałem jeszcze w 2016 roku, bo od samego początku wiedziałem, że prędzej czy później w to wejdę. Ale wyświetlacza UHD dorobiłem się dopiero w połowie 2018 roku. Do tego czasu miałem ok. kilkadziesiąt filmów UHD.
I tutaj masz jeszcze sprawę materiałów dodatkowych - początkowo istniały tylko płyty BD-66, więc każdy gigabajt miał znaczenie. W takim wypadku umieszczenie dodatków na płycie UHD wiązałoby się często z degradacją jakości obrazu. Więc bardzo dobrze, że wydawcy poszli po rozum do głowy i standardem było to, że na płycie UHD był film główny, a dodatki były na dołączonej płycie BD. Komuś przeszkadza, że na tej płycie BD znajdował się też film ? Tak jak wcześniej pisałem, tworzenie specjalnie pod wydania UHD płyt BD tylko z dodatkami to byłyby nowe koszty dla dystrybutora Po co to ?
Obecnie w dobie BD-100 bez problemu można na takiej płycie umieścić również dodatki bez utraty na jakości obrazu filmu - nie licząc długaśnych filmów liczących po ~3h i więcej - ale nie wszyscy dystrybutorzy palą się do ich wykorzystywania. Może dlatego iż, nie raz i nie dwa ludziska sygnalizują problemy na swoich odtwarzaczach przy zmianie warstwy z tych 3-warstwowych BD-100 ?