23-12-2021, 02:59
(23-12-2021, 01:56)Daras napisał(a): Może tu nie wykasują mojego posta.A dlaczego mieliby kasować post z takimi pytaniami? Nie rozumiem. Jak nie pasuje do wątku, to przecież można przenieść do właściwego. Jakby co, to utwórz nowy wątek.
Odnośnie pytań.
- Zarysowanie zarysowaniu nierówne. Jeżeli jest długie i wzdłuż ścieżek, to jest ryzyko, że odtwarzacz może mieć problem z odczytem. Lepiej wymienić na nową. Jeżeli ryska jest minimalna - kilka milimetrów - nie wzdłuż ścieżek, to sprawdzam taką płytę w odtwarzaczu oglądając film, dodatki. Jak nie ma na to akurat czasu, to na PC robię pełny rip - kompletny backup płyty. Jak czytnik jakoś nie zwalnia i proces zakończy się sukcesem, to można taką płytę zachować. Można tak zrobić zwłaszcza wtedy, gdy to jedna płyta z jakiegoś pakietu (reszta płyt w pakiecie jest OK) lub ten dystrybutor zwykle daje porysowane. Jest wtedy możliwość, że zamiennik przyjdzie w jeszcze gorszym stanie.
- Jeżeli to opakowanie typy amaray, to nie. To zwyczajnie nie ma sensu. Jeżeli płyty są bez zastrzeżeń, to nie ma sensu ryzykować. Mam zawsze pod ręką zapas nowych pudełek na wymianę, na takie właśnie okazje. Inaczej ma się sprawa z "blaszakami". Tutaj, jeżeli uszkodzenia są poważne, to żądam wymiany. Jeżeli mam minimalne wgniecenie, to staram się naprawić sam, ale informuję sprzedawcę o tym fakcie. Amazony przykładowo, proponują częściowy zwrot kosztów lub jakiś bonusik na przyszłe zakupy, jako rekompensatę za uszkodzony towar.
Daras, więcej dystansu - wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących Świąt.
niespotykanie spokojny człowiek