(09-01-2022, 00:27)Juby napisał(a): Włącz to ujęcie na Blu, za Gordonem jest aż za mocno niebiesko, ale cała reszta wygląda naturalniej, jest bardziej wielobarwna i nie tak nasycona.
Po lewej UHD, po prawej BD:
To są zrzuty prosto z płyty więc nie manipuje się temperaturą barw w jakikolwiek sposób - z tym, że UHD jest po konwersji do SDR/Rec.709 więc nie do końca oddaje wygląd w trybie HDR, ale ogólnie w miarę dobrze ukazuje różnice w kolorkach widzianą na moim LG OLED, które IMO są mało znaczące w tym ujęciu. Więc nie powiem - trochę dziwi mnie, że wskazałeś to ujęcie jako najgorzej wyglądające pod względem teal/orange.
Bardziej spodziewałbym się wskazania ujęć w skarbcu w prologu i kilka minut później. O np.
Tak btw "if left unfiltered, fluorescent tubes will generally result in a green cast to the image, which can sometimes be very appealing".
(09-01-2022, 00:27)Juby napisał(a): ja już na logo Warnera przedstawiłem temperaturę barw na neutralną, aby zieleń poszła bardziej w kierunku błękitu
Tzn. te opisywane przez Ciebie zastrzeżenia do kolorów, m.in. że sok pomarańczowy wygląda na UHD jak z grejpfrutów (?! - możesz strzelić jakąś fotę jak to u Ciebie wygląda ?) to przy jakiej temperaturze barw wyświetlacza były obserwowane ?
(09-01-2022, 00:27)Juby napisał(a): 3)4K zdecydowanie od tego odbiegają większą ilością filtrów i intensywnością barw. Dlatego więcej upgrade'ów jego filmogragii nie planuję.
Powiem Ci, że Nolan osobiście był mocno zaangażowany w każdym procesie tworzenia tych filmów w 4K/HDR, nawet jakąś nagrodę mu za to dali

Z kolei nie wiem jak ten pod wieloma względami skopany potworek BD w Rec. 709 ma się np. do kopii 35mm jeśli chodzi o kolorki. Może ktoś wie to się odezwie.
Tak czy siak nie wykluczam też takiej opcji, że Nolanowi koncepcja się zmieniła, bo ogólnie te starsze Nolany na UHD bardziej przypominają mi pod względem kolorków to co widzę w tych nowszych na BD/UHD (Tenet, Dunkierka). Nie przeszkadza mi to, wręcz przeciwnie - ale to już moja osobista preferencja.
(09-01-2022, 00:27)Juby napisał(a): 4) Jeśli masz taką możliwość, zrób porównanie 5-6 ujęć wersji 4K napadu na bank z prologiem z dodatków na płycie Beginsa. Tam są kolory, w jakich powinien być (w końcu) wydany ten film.
Jeśli dobrze pamiętam to ten prolog wypłynął jeszcze na długo zanim film trafił do kin ? Więc nie bardzo widzę sens stawiania go za wzór i porównywanie do UHD, bo raczej nie przeszedł on finalnej korekcji barwnej.