Cytat:No super, ale to przytyk w czyim kierunku? Smileto nie przytyk w twoim kierunku tylko Gieferg bo się uparł co do kadrowania (że niby nic nie tracimy na kadrowaniu a przynajmniej ja tak to odczułem a sam pokazałeś na zdjęciu imax że jednak przycięcia są) ja pokazałem możliwości darmowych apek i pokazałem ze nie można podejśc do tematu kadrowania z automatu (może to wyjść ale nie musi)
Cytat:Taśma filmowa to taśma filmowa, klisza, ona nie ma rozdzielczości wyrażonej w pikselach takiej jaką daje kamera cyfrowaskoro kręcili 35-ką i zrobili skanowanie odpowiednika rozdzielczości 4k to więcej z tego detali nie wyciśniesz więc ....
Cytat:Jeśli chodzi o taśmy 35 mm, to owszem, w przypadku TDK skanowano je w 4K a następnie masakrowano by przenieść na 70 mmczyli nie upscal do rozdzielczości 8k?? mimo iż tak naprawdę przeskanowano w 4k ??
Cytat:Jak wykadrujesz jakiś film z 1.78:1 na 2.40:1 w całości, daj znać ile ci z tym zeszło Smiledlatego nie wygląda to idealnie niż jakbyś to robił klatka po klatce i miał źródło a nie już przetworzony materiał (jak bd z filmem mroczny rycerz)
Avengersów robiłem niecały tydzień (licząc od momentu pierwszych testów do nagrania przerobionego filmu na płytę), z czego ostatnie dni to było głównie 4 godzinne renderowanie, znajdowanie kolejnego błędu, kolejne 4 godzinne renderowanie itd. aż do chwili, gdy stwierdziłem, że mam dosyć.
Cytat:Taśma 4K? 8K IMAX? Skąd ty bierzesz te pojęcia?więcej z 35mm nie wyciśniesz niż transfer 4k